Как виртуална бира и братвурст помагат на "Унион" по време на бурята

Унион предлага виртуални храни и напитки, за да спаси клуба от фалит

© Twitter @fcunion

„Унион“ предлага виртуални храни и напитки, за да спаси клуба от фалит

Вратите на стадиона „Старото лесничейство“, както на всеки футболен стадион в Европа в момента, са заключени. Никой не може да каже кога ще бъдат отворени отново и дори възобновяването на сезона в Бундеслигата може да не го направи.

Така наречените „призрачни мачове“ могат да принудят „Унион“ (Берлин) да завърши първата в историята си кампания в елита при закрити врата. Феновете са изключени за обозримо бъдеще. Бира и братвурст обаче все още е на мода.

На „виртуалния камион за храна“ феновете могат да направят малки дарения за клуба, като „закупят“ несъществуващи храни и напитки: 2.50 евро за напитка и 2.50 евро за хапване. Идеята идва от феновете, каза пред „Дойче веле“ директорът по комуникациите в „Унион“ Кристиан Арбайт.

„Щом футболът спря, с нас се свързаха голям брой фенове, които искаха да знаят дали могат по някакъв начин да ни помогнат или да ни подкрепят. Сред многото идеи, които достигнаха до нас, беше предложено хората да дарят парите, които така или иначе биха похарчили на стадиона за братвурст и бира, за да има полза за клуба. Затова казахме: „Чудесно, нека отворим виртуален камион за храна и да предложим всичко, което обикновено се предлага на стадиона.“

Футболните клубове на целия континент наблюдават как доходите им се изпаряват в резултат на пандемията от коронавирус. Сумите, дарени във виртуалния камион за храна, може да са скромни в сравнение с липсващите милиони от телевизионни и спонсорски сделки, но Арбайт е доволен, че семейството на „Унион“ е задружно.

„Разбира се, никога не сме очаквали да бъдем в подобна ситуация в първия ни сезон в Бундеслигата. Това е труден момент за всички футболни клубове. Но това, което го прави по-добър, е, че поддържаме чувството си за сплотеност.“

Това чувство се проявява не само сред привържениците, но и в отбора. Единадесет дни след отварянето на виртуалния камион играчите на „Унион“ последваха примера на други клубове в Бундеслигата и се съгласиха да намалят заплатите си.

„Това е добър знак за солидарност, че дори футболистите и треньорите се съгласиха да намалят разходите на клуба. Това е духът на „Унион“, защото сме заедно в тази лодка и заедно се опитваме да преминем през бурята“, каза Арбайт.

Как виртуална бира и братвурст помагат на Унион по време на бурята

© Associated Press

Понастоящем всички германски клубове са лишени от жизненоважни приходи заради спирането на сезона за неопределено време, но очевидно недостигът ще засегне някои по-силно от останалите, като малко клубове могат да се мерят с финансовата устойчивост на „Байерн“ или „Дортмунд“.

„Унион“, като новак в елита, е по-малко стабилен от много други отбори. За щастие, солидарността е проявена не само от фенове и играчи, но дори и от конкуренти. В четвъртък четирите отбора от Бундеслигата, които участват в Шампионската лига през този сезон, обявиха, че ще предоставят 20 милиона евро на останалите клубове в първите две нива.

„Това, което виждаме в момента, е, че всички, които участват в лигата, се опитват да дадат от себе си, за да помогнат. Никой не може да оцелее сам“, разсъждава Арбайт, който вижда средствата като добре дошъл жест на солидарност. „Това напълва касата малко и в крайна сметка ще се надяваме да имаме достатъчно, за да можем всички да оцелеем.“

Призрачните мачове може да са необходимост

Краят обаче все още не се вижда. Германската футболна лига препоръча подновяването на сезона да се отложи поне до 30 април, а когато клубовете се срещнат следващата седмица, за да обсъдят пътя напред, въпросът с призрачните мачове (двубои без публика) ще бъде на дневен ред.

„Разбира се, всички знаем, че футболът е по-добър с фенове, феновете са причината да го правим“. (Призрачните мачове) ни позволяват поне да продължим първенството и означават, че имаме какво да предложим, да покажем мачове по телевизията. Това също е важно“, каза Арбайт.

По какъвто и начин да бъде даден рестарт, докато това не се случи, клубовете остават гладни за средства, а феновете остават гладни за футбол. Подобно на много други клубове, „Унион“ прави всичко възможно да преодолее пропастта, като копае из архивите.

Миналия уикенд щеше да се играе второто за сезона дерби на Берлин, но на негово място клубът излъчи онлайн двубоя от 2011 г., първата си и досега единствена победа на стадиона на „Херта“. Арбайт припомни радостта, която мачът донесе на феновете, както се вижда в „Туитър“. „Беше чудесно как хората празнуваха първо изравнителния, а след това и победния гол, сякаш току-що се игра, въпреки че срещата беше преди девет години.“

И какъв по-добър съпровод на онлайн дерби от онлайн освежаване? „Всички, които искат да помогнат, са поканени да дойдат и да пият виртуална бира. Не се притеснявайте, няма да се напиете“, каза Арбайт.Коментар на новината чрез Facebook