Италия предлага да приеме два старта във Формула 1

Италия предлага да приеме два старта във Формула 1

© Associated Press

Провеждане на две състезания в Италия при подновяване на сезона във Формула 1 ще предложи Италианският автомобилен клуб (ACI) на собствениците на спорта „Либърти медия“. Президентът на ACI Анджело Стики Дамяни вече води преговори с ръководството на Формула 1, съобщава „Гадзета дело спорт“.

Италия е сред най-засегнатите страни от коронавируса.

Страната има желание да организира повече от един старт, след като Франция и Нидерландия се отказаха и овакантиха две дати. Сезонът ще започне през юли с две надпревари на австрийската писта „Ред бул ринг“, след което може да се премине към състезание в Унгария.

„Обсъждаме и работим по такъв вариант. Мисля, че това ще бъде хубаво за Италия, ще бъде хубаво и от бизнес гледна точка. Мястото на „Монца“ не е под заплаха, но липсата на публика ще доведе до срив в приходите“, коментира Дамяни.

По неговите думи се обсъжда вариант за надпревари на различни трасета, а не два поредни старта на „Монца“.

„Това е рисково, защото може да видим идентични състезания през няколко дни. Това ще откаже и телевизионните зрители. Италия има три страхотни писти, освен „Монца“, това са „Имола“ и „Муджело“, добави президентът на Италианския автомобилен клуб.

„Имола“ беше част от Формула 1 между 1980 и 2006 г. Първоначално трасето приема Гран при на Италия, а след това Гран при на Сан Марино. На „Имола“ през 1994 г. загина трикратният световен шампион Аертон Сена.

Пистата „Муджело“ се намира в регион Тоскана и е собственост на „Ферари“, като се използва за тестове. В миналото „Муджело“ приема стартове от Формула 2 и Формула 3000, а от 1994 г. трасето неизменно е домакин на Гран при на Италия в MotoGP.Коментар на новината чрез Facebook