Икономист е изборът на феновете за техен представител в ръководството на "Левски"

Петър Ганев

© Надежда Чипева, Капитал

Петър Ганев

Икономистът Петър Ганев е представителят на организираните привърженици на „Левски“, който е предложен да влезе в новия надзорен съвет на клуба. Това показва публикуваната в Търговския регистър покана за общото събрание на сините.

То е насрочено за 17 юли на сектор А на стадион „Георги Аспарухов“, а резервната дата при липса на кворум е 1 август.

Другите двама, предложени за надзорния съвет, са двамата основни акционери – Наско Сираков и Константин Папазов. Преди ден бившият футболист на „Левски“, който получи мажоритарния пакет от 86.6%, каза, че ще задържи 51%, а 35% ще прехвърли на баскетболния треньор.

„Видя се, че истинският капитал на „Левски“ са хората. Това показва, че бъдещето е свързано с отърсването от неработещия модел на зависимости – дали финансови или политически. Наско Сираков заяви на пресконференцията, че собствеността и финансите трябва да са ясни“, каза пред „Дневник“ Ганев, който е старши изследовател в Института за пазарна икономика и е член на тръста „Синя България“, като е бил в управителния съвет на организацията.

Председателят на тръста Даниел Стрезов заяви, че номинацията е на „Синя България“, но е съгласувана с останалите водещи фенски организации. „Целта е да постигнем по-голяма прозрачност в управлението на „Левски“. Така можем да парираме в зародиш евентуални недобросъвестни действия“, каза той пред „Дневник“.

Ганев посочи, че тепърва ще се среща със Сираков и Папазов. На въпрос дали ако бъде одобрено предложението за надзорния съвет,гласът му ще бъде чуван, той отговори: „Гласът на привържениците и в момента се чува.“ Според него включването на представител на фенските организации в съвета ще гарантира, че привържениците ще имат достъп до финансовата информация.

Икономистът добави, че по „трънливия път към нормализиране“ на „Левски“ е много важно клубът да се финансира прозрачно и да не задлъжнява.

Според посочените от Сираков данни сините дължат почти 24 млн. лева. Повече от половината от тях обаче не са изискуеми преди 2023 г., а най-спешни са тези, свързани със заплати.

„Левски“ е заложник на своите „благодетели“ (коментар на Петър Ганев по темата „Левски“ от 17 май) – четете тукКоментар на новината чрез Facebook