Излъчването на мачовете от Висшата лига след пандемията може да доведе до напрежение

Излъчването на мачовете от Висшата лига след пандемията може да доведе до напрежение

Сблъсък между правителството и телевизиите, които държат правата за излъчване на мачовете от Висшата лига на територията на Великобритания, излиза на преден план в британския футбол.

В основата на искрите е желанието на властите, които настояват да има телевизионно покритие на всеки двубой през следващия сезон, докато не бъде разрешено на феновете да присъстват на стадионите без ограничения, съобщи „Дейли мейл“.

Sky и BТ, които държат лъвския дял, след като платиха близо 5 милиарда паунда за правата до 2022 г., вече се съгласиха да предават всеки от оставащите 92 мача от тази кампания. От „Скай“ поеха ангажимент да излъчат безплатно 25 от своите 64 мача. Би Би Си и „Амазон“, които ще предават по четири двубоя, също обявиха, че излъчването им ще бъде безплатно.

Според информацията от „Скай“ и BT не са съгласни с искането на правителството за следващия сезон. Страхът на телевизиите е, че ще загубят абонати, ако двубоите се предават безплатно на други места и платформи.

Спорът идва на фона на огромния ръст в гледаемостта на първите два мача. „Скай“ отчете, че двубоите „Шефийлд юнайтед“ – „Астън вила“ и „Манчестър сити“ – „Арсенал“ са гледани съответно от 2.7 и 3.4 милиона души.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

В центъра се оказва Висшата лига, която от една страна се опитва да угоди на властите, които искат да се разшири достъпът до спорт на живо, докато мерките за социално дистанциране продължават да се прилагат, и същевременно се стреми да задоволи желанията на телевизиите, които осигуряват значителна част от доходите на клубовете.

Английските отбори са зависими от огромните средства, които получават от телевизионно излъчване, като това беше една от главните причини за доиграване на сезона. Клубовете ще трябва да изплатят обезщетение на обща стойност 330 милиона паунда на „Скай“ заради спирането на сезона, предизвикано от пандемията.

Засега мачовете от Висшата лига ще продължат да се провеждат без привърженици. Правителството обаче работи за постепенно връщане на зрителите, като идеята е първоначално съоръженията да заработят на 25% от капацитета си.Коментар на новината чрез Facebook