Задръж топката: как футболната страст се използва срещу коронавируса в Аржентина

Футболната федерация в Аржентина отправи изключително трогващо и силно послание към жителите на страната в призив те да останат у дома като мярка в борбата с коронавируса. Организацията пусна клип, озаглавен „Задръж топката“, в който страстта на хората към футбола се използва като средство за убеждаване.

„Задръж топката. Първото полувреме е към края си и водим. Това е труден момент в мача. И колкото и да искаш да излезеш, трябва да задържиш топката у дома. Не излизай в почивката. Къде искаш да отидеш? Знам – този мач изглежда безкраен. Не се предавай, не се обезкуражавай“, се казва във въздействащия клип, в който са използвани кадри на Лионел Меси, Диего Марадона, Хуан Роман Рикелме и други звезди от футбола.

В Аржентина има отчетени малко над 5000 случая на коронавируса COVID-19, а починалите са 264.

„Светът гледа колко добре се представя Аржентина, но до момента не сме спечелили нищо“, продължава посланието. Следва призив хората да се наслаждават на близките си и на ценните моменти у дома, „защото в противен случай съперникът ще контраатакува и няма да пропусне“.

„От нас зависи да прочетем играта. Ако видиш някого, който не издържа повече, помогни му. Защото в трудните моменти се виждат силните отбори. От резервната скамейка се подготвят смени. Ще трябва някои да се покриват, да се тича двойно заради всички контузени. Но това, което не можем, е да пропилеем всичко, което сме постигнали до момента като отбор. Дайте си сметка, че имате цялата държава зад вас, която се старае като вас и дава всичко на терена – кръв, пот и сълзи“, се казва още във видеото.Коментар на новината чрез Facebook