Ефектът Клоп: как "Ливърпул" се превърна в един от най-скъпите отбори в света

Ефектът Клоп: как Ливърпул се превърна в един от най-скъпите отбори в света

© Reuters

След 30-годишно чакане „Ливърпул“ е на път да сбъдне голямата си мечта и да триумфира с титлата в Англия. Водени от Юрген Клоп, мърсисайдци извървяха дълъг път от отбор, който не успяваше дори да се класира в топ 4, до водещ състав в последните години и настоящ носител на Шампионската лига.

Невероятното представяне на „Ливърпул“ в последните два сезона се допълва и от факта, че отборът бързо се превърна във втория най-скъп в света в момента. Според класацията на European Football Index „Ливърпул“ отстъпва единствено на „Манчестър сити“ като стойност на играчите, но е пред „Реал“ (Мадрид), „Барселона“ и ПСЖ.

Забележително е, че за пет години откакто Юрген Клоп води състава, стойността му се е покачила от 312 милиона паунда до впечатляващите близо 1.1 милиарда.

Това е ръст от 243 процента. При това в този период „Ливърпул“ похарчи големи суми единствено за вратаря Алисон Бекер и централния бранител Върджил ван Дайк.

Всички останали футболисти повишиха много нивото си, откакто техен мениджър е Юрген Клоп. Показателен е примерът с левия защитник Андрю Робъртсън, който беше купен за 8 милиона паунда през 2017 г., а в момента е оценен на 80 милиона евро.

Друг от титулярите – Трент Александър-Арнолд, излезе от школата, а в момента цената му е 110 милиона евро.Коментар на новината чрез Facebook