"Еврофутбол" обяви, че държавата ще ѝ отнеме лиценза

Васил Божков

© LAP.BG

Васил Божков

Букмейкърът „Еврофутбол“, обяви, че лицензът на компанията ще бъде отнет днес (25 март) от комисията по хазарта. В дневния ред на насроченото за 11.00 часа заседание, влиза една точка и тя е по чл. 85 от Закона за хазарта, който касае временно отнемане на лиценза за от три до шест месеца.

От комисията заявиха пред „Дневник“, че след заседанието ще бъде предоставена информация за решенията.

„След близо 27 години съществуване ще бъде принудително унищожен първият лицензиран частен хазартен оператор в България. Отново българско предприятие ще бъде насилствено фалирано от управляващите, а хиляди хора ще бъдат безработни съвсем скоро“, пишат от „Еврофутбол“ в информация до медиите, в която заявяват, че повече няма да мълчат и обвиняват държавата в произвол и осигуряване на „алиби за заграбване и унищожаване на бизнес“.

В становището се посочва, че наложеният на 14 февруари от комисията по хазарта акт за дължими държавни такси е на стойност 328.9 млн. лева. Четири дни след това „Капитал“ съобщи, че „Еврофутбол“ е плащал хазартни такси по по-ниска тарифа. Отчет на дружеството показва 23 млн. лева такса при събрани над 520 млн. лева залози.

„Еврофутбол“ се притежава 51% от „Евросъдружие“, свързано с Божков, и 49% от „Билот“ (с краен собственик Intralot на Сократис Кокалис). До лятото на 2019 г. в управата на компанията беше Боян Найденов, който заедно с брат си Цветомир Найденов са в основата на серията сигнали срещу Божков. Баща им Стефан Найденов е сред създателите на „Еврофутбол“ заедно с Божков.

От „Еврофутбол“ твърдят, че компанията „изплащаше близо 3 милиона лева на месец към малкия и средния бизнес в лицето на букмейкърите, които осигуряваха работа на над 2300 българи“.

Букмейкърът поставя и серия въпроси, един от които е дали министърът на финансите Владислав Горанов не е знаел как се формират приходите в бюджета от компаниите, които са сред най-големите данъкоплатци в държавата. „Някой от властимащите изчислил ли е какви ще са загубите в дългосрочен план за бюджета и представил ли ги е на обществото? Кой ще спечели от този грабеж“, питат от „Еврофутбол“.

Архив

© Юлия Лазарова

Архив

Посочва се, че днес пунктовете на фирмата няма да отворят. „Въпреки това ние искаме да изплатим неполучените печалби на клиентите ни в размер на близо 420 000 лева, но това зависи от държавата, която трябва да ни позволи да го направим“, заявяват от компанията.

Темата е продължение на войната в хазартния бизнес. След сигнали на братята Цветомир и Боян Найденови, стоящи зад „Ефбет“, започна офанзивата на държавата срещу хазартния бизнес на Васил Божков. Едно от основните твърдения е за щети за бюджета в размер на 250 млн. лв. от „Национална лотария“, а причината – дружеството, организиращо играта – „Ню геймс“, е използвало двусмислен текст в закона и е избрало да плаща не 15% от събраните залози, а 20% от събраните комисиони (залози минус изплатени награди).

Досега комисията по хазарта не е предоставила официално информация за санкциите и има ли други отнети лицензи.

Срещу Божков има повдигнати 11 обвинения, като има и искане за екстрадирането му от ОАЕ.Коментар на новината чрез Facebook