Да дебютираш на 75 години: историята на най-възрастния футболист в Египет

Да дебютираш на 75 години: историята на най-възрастния футболист в Египет

© Reuters

Късно ли е да започнеш да се занимаваш с футбол, въпреки че си на 75 години? Египтянинът Езалдин Бахадер оборва това твърдение, след като през уикенда стана най-възрастният футболист, регистриран в страната.

Той записа 90 минути за скромния отбор от третото ниво на египетския футбол „Октомври 6“ при равенството с „Джениус“ 1:1. Нещо повече – Бахадер дори отбеляза попадението за своя тим от дузпа.

Бахадер се увлича по футбола още когато е на 6 години, когато играе по улиците на Кайро. След това обаче изоставя мечтата си, след като работи като инженер. Занимава се с футбол аматьорски през годините, като играе заедно с децата и внуците си.

След 15 години, прекарани в Кувейт, Бахадер се завръща в Кайро, за да преследва мечтата си да стане професионален футболист. Режимът му, който започва в началото на 2020 г., е строг – тренира вкъщи, за да подобри физическото си сътояние, след което в продължение на месец се готви и с „Октомври 6“, преминавайки пробен период.

Да дебютираш на 75 години: историята на най-възрастния футболист в Египет

© Reuters

Първият му мач премина успешно, но за да бъде признат за световен рекордьор като най-възрастен играч в света, Бахадер ще трябва да запише поне още 90 минути. Представители на „Книгата на рекордите Гинес“ ще присъстват на втората му среща, която предстои.

Досега рекордът за най-възрастен футболист се държи от израелеца Исаак Хайик, който през 2019 г. игра като вратар на „Ирони Ор Йехуда“ на 73-годишна възраст.Коментар на новината чрез Facebook