Глоба за всеки килограм отгоре: какви мерки взима Висшата лига, когато няма мачове

Глоба за всеки килограм отгоре: какви мерки взима Висшата лига, когато няма мачове

© Reuters

Във време на пандемия и условия на социална изолация професионалният спорт беше спрян. Това обаче не означава, че професионалистите трябва да изоставят своята професия и да излязат от форма. Още повече това зависи за Висшата лига, където се дават едни от най-големите заплати в света, а ръководството на Лигата вече изрази желание да завърши сезона и да изиграе всички оставащи мачове.

Британското издание „Таймс“ направи обзор какви мерки предприемат всички 20 клуба във Висшата лига. Сред тях освен стриктно спазване на режима се налагат и глоби за тези, които не са съвестни.

Голяма част от футболистите са подготвени за тренировки в домашни условия, като в къщите си имат фитнес оборудване. В „Арсенал“ не разчитат на това и благодарение на един от своите партньори доставиха уреди в дома на всеки играч.

„Така помагаме на футболистите. Уредите са от нашия фитнес на тренировъчната база, който така или иначе не се ползва в момента“, коментира мениджърът на тима Микел Артета.

Новакът в лигата „Астън Вила“ има по-скромни възможности, затова футболистите, които нямат фитнес вкъщи, са били инструктирани да бягат в близките паркове. На всеки играч е издаден документ от клуба, който му позволява да излиза и да не бъде санкциониран от властите.

В „Борнемут“ също прибягват до инвидуални занимания на тренажори, като всеки играч има GPS приемник, който позволява на фитнес треньора на тима Дан Ходжис да следи данните им.

Същите мерки като „черешките“ предприемат от „Лестър“, „Шефилд юнайтед“ и „Саутхемптън“. Играчите на „лисиците“ не само приемат сериозно тренировките, но и призоваха феновете си да стоят вкъщи, давайки пример.

Мениджърът на „Нюкасъл“ Стив Брус, който е известен с това, че държи на дисциплината, прибягва до нови мерки. Екипът му следи всички играчи чрез GPS, но „свраките“ вече са наясно, че ако са с някой килограм отгоре, ще им бъдат налагани глоби, когато тренировките бъдат подновени.

„Всеки играч има изготвен индивидуален план. Фитнес треньорите ни са много добри и знаят какво точно е нужно на всеки футболист. Затова и момчетата трябва да бъдат съвестни към задачите си“, каза Брус.

Клубовете в челото обръщат внимание не само на тренировките, но и на храненето, което също е много важно за поддържането на формата. И когато футболистите не могат да използват ресторантите на тренирвъчните бази, където се готви специално за тях, то клубовете взимат нещата в свои ръце.

„Челси“ и „Манчестър сити“ обявиха, че правят доставки до домовете на всеки футболист. „Правим го шест пъти в седмицата, за да сме сигурни, че се хранят по най-правилния начин и това няма да се отрази върху формата им“, уточняват „гражданите“.

На другия полюс е една от приятните изненади в шампионата – „Уулвърхемптън“. „Вълците“, коит заемат шестото място в класирането, не залагат на толкова строги мерки, а разчитат на това, че футболистите им са съвестни.

„Всеки играч има пулсомер и може да се следи сам. Ние не го правим, не получаваме данни, нямаме GPS, не изискваме да се теглят постоянно. Те тренират индивидуално, ако някой се нуждае от съвет, фитнес треньорите са насреща“, обяснява мениджърът Нуно Еспирито Санто.Коментар на новината чрез Facebook