Германия се готви да позволи футбола и да отвори всички магазини

Германия се готви да позволи футбола и да отвори всички магазини

© Reuters

Германия ще направи нови стъпки към облекчаване на извънредните мерки покрай коронавируса COVID-19 след конферентен разговор между премиерите на провинциите и канцлера Ангела Меркел, съобщава „Ройтерс“, като се позовава на свои източници, близки до властите.

Очаква се да бъде позволено на големите магазини да отворят врати – вероятно от 11 май. По-малките вече работят при следване на действащите правила за социално дистанциране.

Позволение ще бъде дадено и за подновяването на мачовете от Бундеслигата. Футболните двубои ще са разрешени от 15 май, но пред празни трибуни.

Отборите вече започнаха подготовка. Преди ден обаче положителни проби за коронавирус на десетима души повдигнаха въпроси за завръщането на мачовете.

Премиерите на провинциите ще разрешат спорта на открито за любители и деца. Постепенно ще се отварят училищата, като учениците ще се въртят на смени и няма да посещават класните стаи всеки ден.

Германия отчита над 166 хиляди заразени с коронавируса и близо 7000 починали.

Част от провинциите и бизнеса оказват натиск за по-бързо възстановяване на икономическия живот. Меркел предупреди, че рязкото връщане на нормалния живот може да предизвика втора вълна на заразяване.

Футболните отбори вече тренират

© Reuters

Футболните отбори вече трениратКоментар на новината чрез Facebook