"Гадзета дело спорт" за "болния" български футбол: Мафия, расизъм и един слънчев лъч

Скрийншот от статията на Гадзета дело спорт

Скрийншот от статията на „Гадзета дело спорт“

Българският футбол е болен, а клубовете са превзети от мафията. Това пише водещият италиански спортен всекидневник „Гадзета дело спорт“ в материал, предшестващ мача между „Лудогорец“ и „Интер“ от 1/16-финалите в Лига Европа.

В него се посочва, че след славата на Христо Стоичков и четвъртото място на световното през 1994 г. българският футбол е като пустиня. „Пустиня, осеяна с мръсен бизнес“.

Авторът Валерио Клари пише, че между 1993 и 2005 г. са убити 15 президенти или бивши президенти на футболни клубове от елита. По думите му мотивите за убийствата рядко са свързани с футбола, но пък цялата картина разкрива тясната връзка между организираната престъпност и футбола.

виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече
виж повече

„Основните клубове в страната бяха в ръцете на българската мафия, която след краха на комунизма превзе голяма част от окаяната икономика на София. Футболът не беше просто средство за добиване на признание и хоби, но преди всичко богат бизнес. Няколко години по-късно (2011 г.) „Уикилийкс“ щеше да представи доклад от американското посолство, който разказваше за положението: „Дори най-известните отбори като „Левски“, ЦСКА, „Литекс“, „Славия“, „Локомотив“ (София) и „Локомотив“ (Пловдив) имат връзки с организираната престъпност“.

В материала се посочва, че в годините футболът в България е бил средство за пране на пари. Говори се и за проблем с расизма.

Авторът посочва, че „има един слънчев лъч“ и това е „Лудогорец“. Той разказва за пристигането си в Разград, където летище няма и има пет хотела.

„За да стигне до стадиона, автобусът на „Интер“ трябва да мине през улици, край които са изложени (за продажба) всякакви видове трактори. Тук, където футболната традиция е била близка до нула, олигархът Кирил Домусчиев е направил така, че да се развие клуб, който от няколко години е единственият слънчев лъч за едно футболно движение, потънало в мрак“, пише Клари.

Гадзета дело спорт за болния български футбол: Мафия, расизъм и един слънчев лъч


Коментар на новината чрез Facebook