Висшата лига се приближава към обезопасяване на трибуните за правостоящи

Висшата лига се приближава към обезопасяване на трибуните за правостоящи

© Reuters

Въвеждането на безопасни зони за правостоящи на английските стадиони е близо до реализация след подкрепа от правителството и позитивни оценка след първоначалните анализи. Междинен доклад на Комисията за безопасност на спортните съоръжения (SGSA) оценява инсталирането на прегреди като ход „намаляващ риска от проблеми с тълпата“.

Спортният министър на Великобритания Найджъл Адамс подкрепи идеята и доклада. „Повече от един милион души гледат футбол всяка седмица и аз знам колко важен е за тях този въпрос. Говорил съм с много фенове по темата“.

Стадионите в първите две нива на английския футбол задължително са със седящи трибуни от сезон 1994-95 насам. Това се случи след трагедията на стадион „Хилзбъро“ през 1989 г., при която загинаха 96 души.

Според доклада на SGSA поставянето на бариери между отделните редове подобрява сигурността и рисковете от струпвания на хора са ограничени. Като пример се дават „Уулвърхемптън“ и „Тотнъм“, които имат такива сектори на своите стадиони. Бариерите са поставени между редовете със седалки, но позволяват на феновете да гледат и правостоящи.

„В дербитата, където интригата и напрежението са много по-големи е често срещано феновете да искат да гледат мачовете прави, така че трябва да се уважава и това. Бариерите ще позволят това, а и ще ограничат конфликтите със стюарди“, гласи още докладът.Коментар на новината чрез Facebook