Българският футбол ще работи за подновяване на мачовете през май

Българският футбол ще работи за подновяване на мачовете през май

© Велко Ангелов

Българското футболно първенство да бъде подновено и сезонът да се доиграе. Това беше решено след среща на Българския футболен съюз (БФС) и представители на Професионалната футболна лига, Аматьорската футболна лига и Асоциацията на българските футболисти.

Разработени са няколко варианта, като сред тях са подновяване на срещите още на 1 или 15 май, заяви членът на изпълнителния комитет на БФС Венцислав Стефанов пред „Спортал“.

Първоначално първенството беше прекратено временно за месец до 13 април, докато трае извънредното положение в страната.

„Всички заинтересовани страни, участвали в дискусията, се обединиха около тезата, че трябва да се работи в посока нормалното завършване на първенствата на всички нива в българския футбол. За тази цел БФС е разработил няколко варианта на календар до края на сезона, които бяха представени пред ПФЛ, а тя от своя страна ще комуникира с професионалните ни клубове своевременно“, съобщиха от футболния съюз.

От БФС са съставили експертна работна група, която е в постоянен контакт с Националния оперативен щаб за борба с коронавируса. „Всички решения и последващи действия, касаещи професионалния и аматьорския футбол в България, ще бъдат съобразени със срока на обявеното извънредно положение на територията на страната, както и с препоръките на УЕФА“, добавят от организацията.

Срещата беше инициирана от клубовете, след като в петък (20 март) няколко клуба разпространиха декларация, с която призоваха първенството да бъде прекратено.

„Не може да се прекратява първенството, не може. Има вариант да започне от 1 май или 15 май, времето е пред нас“, каза президентът на „Славия“ Стефанов.

Ситуацията с коронавируса и спрените спортни събития доведоха и до напрежение. От ЦСКА призоваха футболният съюз и държавата да компенсират загубите на футболните клубове, когато те нямат приходи.

Европейската футболна федерация (УЕФА) отложи европейското първенство с една година, което удължи клубния календар. Това дава възможност на всички страни при справяне с коронавируса да завършат своите шампионати, както и европейските клубни турнири до края на юни.

Професионалната футболна лига обяви възможните варианти, по които се работи за подновяване на първенството. Единият е с начало 1 май, а другият чак 23 или 24 май. Лигата ще поиска и становище от всеки един от клубовете.

Първи вариант: начало 1 май 2020 г. – край 27 юни 2020 г. – изиграване на оставащите 12 кръга, полуфиналите и финала на турнира за Купата на България.

Втори вариант: начало 23/24 май или юни 2020 г. – изиграване на мачовете от 25 и 26 кръг, което да определи крайно класиране за сезон 2019/2020 г.; изиграване на мачовете от турнира за Купата на България – полуфинали и финал.

При съкратен вариант на завършване на първенството БФС и БПФЛ ще изработят допълнително регламент за Първа и Втора лига, съобразен с действащата Наредба за първенствата и турнирите в системата на БФС.

От Лигата допълват, че представители на БФС ще изискат информация от УЕФА дали ще се предприеме нова промяна в календара си с възможен финал на сезона до 31 юли или 31 август.Коментар на новината чрез Facebook