България приветства отлагането на олимпийските игри

България приветства отлагането на олимпийските игри

© LAP.BG

Българският олимпийски комитет (БОК) приветства отлагането на олимпийските игри в Токио. Решението беше взето по-рано след конферентен разговор между министър-председателя на Япония Шиндзо Абе и президента на МОК Томас Бах, като причината е пандемията от коронавирус.

Според него игрите в Токио ще са следващата година, но не по-късно от лятото.

„При настоящите обстоятелства, въз основа на информацията от Световната здравна организация и с оглед на най-важното – запазване здравето на всички участници, това е единственият правилен ход в условията на разразилата се пандемия“, се казва в изявлението на комитета.

„БОК е убеден, че по този начин ще се гарантират принципите на равен старт и равнопоставеност в квалификациите и в състезателната подготовка, които бяха сериозно застрашени поради бързото разпространение на вируса и мерките в борбата с него“, продължават от комитета.

От организацията изразяват увереност, че решението ще даде възможност на българските спортисти да се подготвят спокойно и максимално добре за най-важния световен спортен форум. Доскоро в организацията имаха притеснения за това как спортистите ще тренират в условия на много ограничения.

„Заставаме зад посланието, че олимпийските игри в Токио могат да бъдат маяк на надежда за света през тези смутни времена и че олимпийският огън може да се превърне в светлината в края на тунела, в който светът се намира в момента“, завършват от БОК.Коментар на новината чрез Facebook