БФС опроверга Кралев за позицията си след проверката за разходване на държавни пари

БФС опроверга Кралев за позицията си след проверката за разходване на държавни пари

© LAP.BG

Българският футболен съюз (БФС) опроверга твърденията на министъра на младежта и спорта Красен Кралев, че организацията не е дала официален отговор след проверката за разходване на държавни средства.

На 1 май след дълго очакване беше съобщено, че проверката на министерството на спорта (ММС) е показала нарушения. Заключението е, че БФС трябва да върне 144 510.99 лева на държавата, които са били нецелесъобразно използвани по две програми и един договор към министерството.

Впоследствие от футболния съюз отрекоха да са злоупотребявали с държавни средства и отхвърлиха претенциите за възстановяване на сумата, по-голямата част от която е заради нецелесъобразни разходи от 2015 г., свързани с организацията на европейското първенство за юноши до 17 г. г. От организацията обявиха, че работят „максимално прозрачно и коректно“.

На изслушване на парламентарната комисия на младежта и спорта в сряда Кралев заяви, че министерството все още не е получило официален отговор от БФС по случая и предстои съдебно дело при отказ за доброволно връщане на 144 510.99 лева на държавата.

„Футболната централа е запозната с окончателните резултати по случая. Към момента все още не сме получили официален отговор от тях. Оттук нататък има два пътя за развитие. Единият е, ако те признаят нашата констатация и възстановят сумата. От публикации в пресата обаче виждам, че те не са съгласни с нашите констатации. Съвсем скоро, ако не ни отговорят положително, ще решим спора по съдебен път. Така ще се изчистят всички съмнения за допуснати грешки“, каза Кралев, цитиран от „24 часа“.

В изявление на сайта си от БФС уточниха и показаха с документ, че на 8 май е изпратен отговор до министерството. От организацията припомниха, че ден по-късно са изразили публично позиция в съобщение на сайта, че не приемат твърденията за извършени нецелесъобразни разходи и искането за възстановяване на цитираните суми.

„БФС използва случая още веднъж да заяви, че по никакъв начин не е накърнил или увредил обществения интерес; разходвал е предоставените му публични средства по предназначение и при спазване на всички нормативно определени изисквания, поради което не намира за основателно претендираното вземане“, завършва изявлението.Коментар на новината чрез Facebook