Бах към спортистите: Отмяна на олимпийските игри няма да реши нито един проблем

Томас Бах заяви, че за МОК здравето на спортистите е от ключово значение

© Reuters

Томас Бах заяви, че за МОК здравето на спортистите е от ключово значение

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах заяви, че отмяната на игрите в Токио 2020 не стои на дневен ред. Думите му дойдоха в обръщение към спортистите в момент, в който все повече се увеличава натискът към МОК и Япония да отложат игрите заради пандемията от коронавирус.

Преди ден министър-председателят на Япония Шиндзо Абе за пръв път заговори публично за разглеждането на тази възможност. Това съвпадна с позициите на Канада и Австралия, които заявиха, че няма да изпратят свои отбори в Токио, ако датите останат непроменени – от 24 юли до 9 август.

Японската телевизия обяви, че Абе ще предложи на Бах игрите да бъдат отложени за догодина. Очаква се изпълнителният борд на МОК да обсъди отлагането на игрите през деня, а официалното оповестяване на решението се очаква до дни, съобщава източник на „Ройтерс“.

„Нашата основна информация е, че окончателното решение за датата на олимпийските игри в Токио 2020 сега все още би било преждевременно“, каза Бах в обръщението си, цитиран от Българския олимпийски комитет (БОК). Преди два дни МОК посочи, че ще се произнесе за игрите до месец.

До момента в историята си съвременните олимпийски игри са били отменяни само заради двете световни войни.

„И така, като и вие, ние сме пред дилема: отмяната на олимпийските игри би унищожила олимпийската мечта на 11 000 спортисти от всички 206 национални олимпийски комитета, от олимпийския отбор на МОК за бежанците, най-вероятно за параолимпийските спортисти и за всички хора, които ви подкрепят, като треньори, лекари, длъжностни лица, партньори в тренировката, приятели и семейство. Отмяната не би решила нито един проблем и не би помогнала на никого. Следователно това не е в нашия дневен ред“, посочи германецът, като изтъква, че в момента има много въпроси без отговори.

Според думите му в момента не могат да се посочат дати, в които да се проведат игрите, ако бъдат отложени. И добави, че евентуално отлагане води със себе си много големи организационни промени.

„Всички ние работим за това надеждата, която толкова много спортисти, национални комитети и международни федерации от всички пет континента са изразили, да се изпълни: че в края на този тъмен тунел, който всички ние ще преминем заедно, без да знаем колко дълго ще трае това, олимпийският огън ще бъде светлина“, каза Бах.

Бах към спортистите: Отмяна на олимпийските игри няма да реши нито един проблемКоментар на новината чрез Facebook