Атанас Гаров, председател на волейболната лига: Можем да изкарваме 5 млн. лева на сезон

Атанас Гаров

© LAP.BG

Атанас Гаров

Националната волейболна лига (НВЛ) има силите да изкарва в пъти повече, отколкото в момента. Това смята новият ѝ председател Атанас Гаров, който преди ден представи екипа, идеите и целите си. Пред „Дневник“ той заяви, че е уверен в преценката си за това какви приходи могат да бъдат изкарвани от лигата, въпреки че сумата, която е в главата му, в момента изглежда невероятна за България. Гаров, който е част от новата вълна ръководители след промените в българския волейбол, смята, че с работа и последователност целите могат да бъдат изпълнени.

Г-н Гаров, какви са целите ви и какво е реално да бъде постигнато като приходи на Националната волейболна лига за идния сезон?

– Първият сезон, определено, ще бъде най-тежкият, най-малкото защото тези промени, които искаме да въведем от гледна точна на по-високо качество на продукта, на този етап ще са само добри обещания. Ще трябва да вкараме колкото може повече убедителност, че наистина ще постигнем това, което обещаваме като краен продукт и като повишаване на интереса към волейбола.

Отделно от това има и обективно свиване на бюджети и то е разбираемо в една свиваща се икономика, в която не е ясно какви са бъдещите приходи на компаниите. Те, нормално, свиват несъществените разходи, каквито за някои от тях са спонсорските разходи. Моята лична цел е да запазим поне този бюджет, който е бил миналата година – мисля, че около 300-350 хил. лева. Извън тази минимална цел имам надежда и желание да надхвърлим значително (сумата) още от първата година. Ще видим дали ще успеем.

Заявихте, че лигата има възможност да увеличи в пъти приходите си. Какво показват сметките ви и кога този потенциал може да бъде достигнат в максимална степен?

– Ще спомена моите виждания, въпреки че много хора реагират с леко отдръпване, като ги чуят. Според мен и според моите разработки и виждания за това какво може да генерира продуктът, като в това число включвам мъже, жени и Висша лига, в един средносрочен план от четири-пет години, потенциалът е за приходи от около 5 млн. лева годишно.

Това смятам, че е абсолютно постижимо. Не лесно, но постижимо. То е функция и на това какво ще показваме на публиката и колко ще станем атрактивни. Всеки иска да е част от успешен проект. Когато покажеш, че си успешен проект и има публика, по-лесно ще говорим със спонсори.

Кои са перата, които според вас биха донесли подобни приходи?

– Основните са спонсорски. Но освен основните формати на първенствата, това включва и създаване на атрактивни събития, които сами по себе си привличат интерес, а това е абсолютно недооценено към момента. Естествено е необходима работа с телевизията за генериране на интерес и към телевизионния продукт.

Разговори със спонсори имате ли?

– Да, но в момента са в ранен етап.

Имате ли любим пример от чужбина като насока за развитие?

– НБА. А във волейбола със сигурност в италианското първенство има голям професионализъм. Присъствах на финалната четворка преди няколко години. Там маркетингът е на доста високо ниво, а ангажираността на публиката е на много по-високо ниво, отколкото например във футбола тук в България.

Това, което липсва като част от продукта „волейбол“ на този етап, е работата върху емоцията от волейбола. Там има много да работим, за да привлечем не само тясно специализираната публика, която се интересува от волейбола спортно-технически, а и хора, които искат чрез волейбола да имат изживявания и семейни емоции. Би трябвало волейболът да привлича семейни публики в залите – там има какво да се работи върху качеството на залите, но и пред екраните.

Какво е най-голямото предизвикателство по пътя към осъществяването на тези цели?

– Всички да работим като един екип. Имам предвид всички клубове, съвместно с ръководството на Националната волейболна лига.

Очаквате ли да имате трудности заради отрицателно отношение и недоверие, свързано с предишното ръководство на волейбола?

– Със сигурност не е помагало досегашното управление и със сигурност ще има скептици за това, че ще имаме нов модел на управление, но това е нормално. На някои хора им отнема малко време да видят конкретни резултати, преди да повярват. Това е абсолютно нормално, не само във волейбола. Бремето не е само в последното ръководство на волейбола. Като че ли и в спорта в България като цяло има закотвяне в миналото. Това е голяма котва и най-много тежи. Трябва да помислим всички заедно как да се отключим от тази котва и да започнем да мислим повече за бъдещето, отколкото за миналото.Коментар на новината чрез Facebook