Арманд Дуплантис

Арманд Дуплантис е на 20 години, а вече държи рекорда в овчарския скок

© Associated Press

Арманд Дуплантис е на 20 години, а вече държи рекорда в овчарския скок

На 20 години Арманд Дуплантис вече е една от звездите в леката атлетика. Шведският състезател продължава да изумява с развитието си и покорява нови върхове в овчарския скок, където задава темпото.

Последният голям успех за Дуплантис бяха рекордите му в зала през февруари. В рамките на една седмица той подобри със сантиметър върховото постижение на Рено Лавиени с резултат 6.17 м в полския град Торун, а по-късно шведът направи нова поправка и преодоля 6.18 м на състезанието в Глазгоу.

Резултатите на родения в САЩ атлет са впечатляващи заради лекотата и аванса над летвата, с които бяха постигнати. Пред Дуплантис има всички предпоставки за дълга доминация в овчарския скок по подобие на великия Сергей Бубка в края на миналия век.

Някои деца предпочитат да ритат топка, други обичат да играят на улицата, докато до 15-годишна възраст Дуплантис тренира скокове на тепих в задния двор на дома си в Лафайет, щата Луизиана. Той се запалва по спорта от семейството си, а към овчарския скок го насочва баща му Грег, който е бивш състезател.

Майка му Хелена Хедлунд се е занимавала с волейбол и седмобой, като оттук идва връзката с Швеция. Дуплантис избира да се състезава за скандинавската държава и я представлява от 2010 г. след покана от юношеския треньор на отбора Йонас Ансхелм.

„Бях подготвен от ранна възраст за успехи. Имах добра подкрепа около мен и цялото необходимо оборудваме ми беше достъпно. Лудост е как се получи всичко. Не мога да кажа, че беше изненадващо предвид това, откъде съм тръгнал, защото бях наистина в добра ситуация“, каза Дуплантис за ранните си години в спорта.

Арманд Дуплантис - феноменът, който надскочи мечтите си

© Associated Press

Той изумява всички още при първото си международно състезание, когато едва на 15 става световен шампион в надпреварата до 18 години в Кали, Колумбия. Успехът е постигнат с рекорд на шампионата от 5.30 м и хвърля светлина върху огромния потенциал, който Дуплантис притежава.

С таланта си шведът превъзхожда връстниците си, като той държи рекордите в овчарския скок от 7 до 12 години, както и при 17 и 18-годишните. При един от тях получава прякора си „Мондо“ (от мондиал).

Дуплантис направи силен преход при мъжете и веднага прикова погледите към себе си. Той излезе на голямата сцена през 2018 г., когато стана европейски шампион в Берлин с първите си скокове над 6 метра. Преди година Дуплантис остана на крачка от световната титлата и заслужи сребърен медал заради един неуспешен опит повече спрямо победителя Сам Кендрикс, като и двамата бяха стигнали до 5.92 м.

В полезрението на шведския състезател са олимпийските игри, а желанието му за успехи включва опити за нови рекорди.

„Световният рекорд стана все по-преодолим за мен. Винаги съм си мислел, че имам възможност да го направя и простото продължавах да се развивам в тази посока. Знам, че съм способен да подобрявам световните рекорди и се надявам да го правя по-често“, каза Дуплантис след двете поправки на върховото постижение в овчарския скок.Коментар на новината чрез Facebook