Административният директор на "Левски" Йоана Чолакова остава в ареста

Йоана Чолакова (в средата).

© LAP.BG

Йоана Чолакова (в средата).

Специализираният съд остави в ареста Йоана Чолакова – бившата секретарка на бизнесмена с интереси в хазарта Васил Божков и настоящ административен директор в ПФК Левски.

Тя е обвинена, че е участвала в организирана престъпна група, ръководена от Божков.

Прокуратурата твърди, че от 2014 г. е била началник на кабинета на Божков, а от януари 2019 г. до януари 2020 г. е била осигурявана от „Нове интернал“ (според Търговския регистър дружеството е еднолична собственост на Васил Божков и се управлява от Мирослав Илиев). В момента Чолакова работи като административен директор в „Левски“.

На 22 февруари Чолакова е била призована и разпитана по делото като свидетел. Няколко дни по-късно, на 27 февруари, тя е получила обвинение за участие в престъпната група.

„За първи път днес чух, че съм била в управителния съвет на „Нове холдинг“. Имам две висши образования, носих кафета, папки. Реших, че не съм напреднала достатъчно в кариерата и сама напуснах преди година. Не разбирам нищо от хазарт. Нямам абсолютно никаква представа защо съм тук в момента“, каза Чолакова пред съда.

Тя каза, че до момента е съдействала на разследващите и не е правила опити да се укрива. Съдът прие като основно доказателство показанията на Цветомир Найденов, доскорошен съдружник на Божков в различни фирми и дружества. Той е разказал за нейното участие в групата и пред разследващите твърди, че е организирала контактите на Божков.

Според съда, има опасност тя да извърши престъпление, ако бъде на свобода. Съдът се мотивира с показанията на Найденов, който е посочил конкретни имена и прякори на хора, свързани с иманярство, търговия с културно-исторически ценности и сводничество. Те все още нямат обвинения и разследването срещу тях продължава, а според съда, ако Чолакова бъде освободена, тя може да се свърже с тях, да помогне за укриването им или да попречи на разследването.

Решението на съда не е окончателно и може да бъде обжалвано.Коментар на новината чрез Facebook