Храните, които съдържат витамин D

За да се подсилите, когато има пандемия от коронавирус, трябва да включите много плодове и зеленчуци в менюто си, както и други храни, които съдържат важни витамини и минерали. Един от най-важните витамини е витамин D, като проучвания показват, че над 70% от хората в световен мащаб, страдат от липса на този витамин. Ето от кои храни да си го набавяте, според „Healthline“.

Сьомга

Сьомгата е популярна риба с полезни мазнини и прекрасен източник на витамин D. Но количеството му зависи от това дали тази риба е била в дивата природата или е била отглеждана в развъдник. Дивата съдържа много повече от полезния витамин.

Риба тон в консерва

Много хора обичат да хапват риба тон в консерва, защото тя е вкусна, полезна и нискокалорична храна. По-евтина е от прясната риба по магазините. Освен на витамин D, тя е източник на ниацин и витамин К. Само 100 грама от рибата съдържат 34% от препоръчителната дневна доза витамин D.

Херинга и сардини

Херингата е риба, консумирана по цял свят. Може да се сервира сурова, консервирана, пушена или консервирана.Тази малка рибка е и един от най-добрите източници на витамин D. Консервираните сардини също са добър източник на витамин D – една консерва съдържа 177 IU или 22% от дневната доза.

Прясната херинга е друга риба, богата на витамин D. Тя осигурява 216 IU за 100-грамова порция, което е 27% от нужната доза за деня. Ако прясната риба не е вашата любима храна, маринованата херинга също е добър източник на витамин D, осигурявайки 112 IU за 100 грама или 14% от нужната дневна доза. Маринованата херинга обаче, съдържа и високо количество натрий, което някои хора консумират твърде много.

Храните, които съдържат витамин D

Яйца

Морските дарове не са едниствените продукти, които съдържат витамин D. Яйцата също са чудесен източник, но трьбва да ядете техния жълтък. Един жълтък на яйце съдържа около 5% от препоръчителната доза витамин D, която трябва да приемете през деня.

Гъби

Гъбите укрепват имунната система. Подобно на хората, тези зеленчуци имат способността на синтезират витамин D, когато са изложени на слънце. Така те произвеждат витамин D2. Но това важи най-вече за дивите гъби, а не тези, които са отглеждани извън естествената им среда. Там те стоят основно в тъмни пространстваКоментар на новината чрез Facebook