Храните, които стават отровни, щом ги стоплим в микровълновата

Микровълновата печка е същински спасител за хората със забързано ежедневие. Удивително е как тя може много бързо да се затопли, размрази и дори да се сготви храната. Въпреки това, не всеки знае, че някои продукти могат да се превърнат в истинска отрова, ако се загреят в микровълновата печка. Например, продукти с полиненаситени мастни киселини. Нерафинираните масла се окисляват и се превръщат в канцероген. Не се опитвайте да пържите храни в микровълновата печка, те могат да навредят на организма ви.

Също така, специалистите не препоръчват загряване на зеленчуци и кореноплодни по този начин: спанак, магданоз, целина, киселец, цвекло, репички, моркови. При нагряване, съдържащите се в тях нитрати, се превръщат в нитрозамин. Това органично съединение е токсично и е канцероген.

Храните, които стават отровни, щом ги стоплим в микровълновата

Не трябва да използвате микровълновата фурна и за затопляне на охладени диетични напитки. Факт е, че при нагряване, съдържащият се в тях заместител на захарта се превръща в формалдехид, който е много опасен за здравето. Според специалистите, той може да се сравни с арсена. Ако детето пие такава напитка, възможен е и фатален изход. Признаците на отравяне в този случай ще бъдат следните: главоболие, замаяност, обща слабост, бледност, гадене, задух, кашлица, коремна болка, бъбречна недостатъчност.

Не трябва да загрявате в микровълновата и кърмата за бебето. В нея се съдържат ненаситени киселини, които след това се модифицират. Освен това, полезните бактерии, съдържащи се в ферментиралите млечни продукти, умират в микровълновата.

Не ви препоръчваме също да размразявате рибата и месото в микровълновата фурна. Продуктът може да се развали бързо. А хранителното отравяне с риба е едно от най-тежките.Коментар на новината чрез Facebook