Телевизионна терапия с 5 истински жени и 1 лъжа, или колко големи са „Големите малки лъжи“ в сезон 2

Текстът не съдържа спойлери, но ако все пак искате да запазите целия сюжет в пълна тайна преди гледане, по-добре на четете надолу.

Какво се случва, когато пет от най-добрите актриси в Холивуд се съберат в главни роли, а към тях по-късно се присъедини Мерил Стрийп? Отговорът е: един от най-успешните сериали през последните години.

Първи сезон на „Големите малки лъжи“ създаде фурор с екранизацията на едноименния роман от австралийката Лиан Мориарти. Не само заради грабващата история, но и ярките героини, които променят представите за жените такива, каквито трябва да бъдат показвани и на екран, за да отговарят на истинския живот.

Големите малки лъжи

След обрата в края на първите 7 епизода през 2017 г. зрителите нямаха търпение да видят какво се случва с „Петорката от Монтерей“. А фактът, че историята в книгата приключва дотам, не е причина HBO да сложи точка – затова и шоуто трябваше да продължи.

Красиви лъжкини: Никол Кидман, Рийз Уидърспуун и компания зашеметиха на премиерата на „Големите малки лъжи“ сезон 2

Рийз Уидърспуун и Никол Кидман начело и като продуценти, Лора Дърн, Зоуи Кравиц и Шайлийн Уудли опровергават мнението, че много жени в един екип не е на добре. Във втория сезон на „Големите малки лъжи“ те отново са във вихъра си, давайки най-доброто, което умеят пред и зад камера.

Както всяко продължение, и това претърпя някои критики. Някои често срещани метафори в сценария останаха без отговор, събитието от последната сцена от сезона дойде изневиделица, но без особена градация към нея и ефекта, който носеше финалът на първи сезон. А след новите събития, с които се сблъскват героините, животът им сякаш се връща почти там, където последно ги бяхме оставили – или пък не, доколкото всеки е свободен да тълкува финалната сцена по собствен начин.

Големите малки лъжи

Способно ли е да оцелее едно приятелство, изградено върху лъжа, и как една тайна може да се запази, ако изяжда отвътре няколко жени? Това са някои от въпросите, които сезон 2 задава, гмурвайки се в дълбините на женската душа, дълбока поне колкото океана, около който се намира градчето Монтерей.

Затова и може да се каже, че втори сезон на „Големите малки лъжи“ развива повече самите героини, отколкото цялостната история. А начинът, по който го прави, е достатъчен, за да ви държи залепени за екрана по време на новите 7 епизода, докато ви просълзява и разсмива с личните битки на Селест, Маделин, Рената, Бони, Джейн, а този път и Мери Луиз.

Големите малки лъжи

Участието на Мерил Стрийп беше може би най-обсъжданото този сезон и с право, когато тя има способността да открадва вниманието във всяка сцена. За съжаление, онази, предизвикала заглавия още по време на снимките миналото лято, в която Рийз Уидърспуун запраща сладолед по Мерил (припомнете си тук), беше изрязана. Получихме обаче други колоритни моменти между двете героини, също и един писък, който зрителите ще помним дълго.

Тайната, която Мерил Стрийп е пазила за новата си роля

Останалата част от играта на Стрийп също е забележителна, както може да се очаква. Героинята ѝ Мери Луиз преминава през най-трагичния период, който може да се случи на една майка – справянето със загубата на сина си, но и приемането на истинската му същност, за която не е подозирала преди неговата смърт.

Големите малки лъжи

Справянето с емоционални травми и домашно насилие продължава да бъде водеща тема при Селест (Никол Кидман), която ще трябва да покаже вътрешната си сила и бъде непоклатима, за да запази семейството си. Джейн (Шайлийн Уудли) получава нов шанс за своето бъдеще, но за да го грабне, ще се наложи да се справи с миналото си. Малките лъжи изплуват и при другите семейства, докато всяка от останалите героини ги преодолява по собствен начин, а едни от най-култовите моменти принадлежат на беснеещата Рената (Лора Дърн). Научаваме повече за детството на Маделин (Рийз Уидърспуун), което ще постави под въпрос връзката със съпруга и по-голямата и дъщеря, и това на Бони (Зоуи Кравиц), измъчвана от лъжата, която сплотява петте жени, и новото присъствие в дома ѝ.

В новата глава от живота си жените от „Петорката на Монтерей“ продължават безпардонно да бъдат себе си и ни карат да ги обикваме с всичките им качества и недостатъци, както би трябвало да обичаме и себе си. „Големите малки лъжи“ е като среща с приятелки, която действа терапевтично, за да си напомниш, че никой не е перфектен, а поправянето на пукнатините зависи от теб. Или че просто е нормално да имаме пукнатини и е в реда на нещата понякога да не се чувстваш наред.

Големите малки лъжи

Финалът оставя вратичка за следващ сезон и е въпрос на време дали такъв ще има. Телевизията едва ли скоро ще види отново нещо подобно, освен ако пред камера не се събере отново същият екип, и то в пълен състав – това е условието, което засега споменава и самата Никол Кидман. Честно казано, хората едва ли ще се уморят да гледат тези жени, но дали не е по-добре да оставим техните героини там, където въображението ни им отрежда място в момента? Истината за някои неща е по-добре да не се знае…или?

„Големите малки лъжи“: ще се сбогуваме ли с дамите от Монтерей след сезон 2? (+ всичко, което трябва да знаете за новите епизоди)

<!–->Коментар на новината чрез Facebook