Списание "Улици"

План на София от 1926 г.

© Стара София, Стара София

План на София от 1926 г.

Колко често, докато вървите по някоя улица, поглеждате към табелата с нейното име? А колко често, след като я прочетете, се замисляте за личността, на която е кръстена? Понякога се оказва, че знаем малко за съдбата на човека зад името…“

Така започва списанието „Улици“, с което студенти от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ потапят читателите в света на единадесет личности, оставили траен отпечатък върху историята и културата не само на България, в чиято чест софийски улици носят имената им. Всичко започва с една домашна работа. Преподавателят Ефрем Ефремов поставя задача на своите възпитаници по дисциплината „Типология на списанието“ в специалността „Журналистика“. Задача е колективно да се създаде брой на списание. Младежите от профил „Печат“ отделят 3 месеца за проучвания и подготовка, за да успеят да издадат списанието „Улици“.

Представянето на списание Улици на 6 февруари 2020 г. във факултета по журналистика

© Борислав Вълов, Константин Николов

Представянето на списание „Улици“ на 6 февруари 2020 г. във факултета по журналистика

Студентите представят живота и историите на княгиня Мария Луиза, Мара Белчева, Александър Теодоров-Балан, Адам Мицкевич, Ами Буе, Дими Паница, Филип Кутев, Анна Ахматова, Стефан Стамболов, Фритьоф Нансен, Димитър Иванов Шишманов.

Списанието разказва и за улици по света, наречени на българи – в Чикаго има „Алеко Константинов“; в руския град Жуков – на генерал-полковник Владимир Стойчев; в Букурещ – на цяла българска общност – „Габровени“. В Прага има няколко улици, кръстени на български писатели и революционери, както и в Мюнхен, както и Лондон, както и на много други места.

Очаква се списанието да излезе в края на месец март на хартия. Тиражът ще бъде 500 бройки и е финансиран от Софийския университет, ще се предлага безплатно на читателите. Студентите казват, че това ще е единственият брой.Коментар на новината чрез Facebook