Синдром на умората от вземане на решения – кога се появява и как да се справим

Случвало ли ви се е да седите на щанда с кисело мляко и в продължение на няколко минути просто да не можете да решите кое мляко да вземете?

В главата ви се въртят последните 8 проучвания за качество на млякото, промоциите на две конкурентни фирми и споменът за лошия вкус на последното мляко, което купихте.

Секунди по-късно детето ви задава въпрос, на който обезателно трябва да отговорите, телефона ви звъни „работно“, а мъжът ви подвиква от другия щанд с въпрос „пържола от бут или от гърди“?

умора

И вие сякаш се озовавате в басейн, пълен с въпроси, чиито отговори чакат само и единствено вас и всичко заплашва да ви се излее върху главата и да ви удави.

Това чувство на невъзможност да се вземат понякога и елементарни решения се появява в следствие на дълги периоди на носене на голяма отговорност, обяснява американският  психолог Рой Баумайстер.

умора

„Мозъкът, също като мускулите, когато е под голямо напрежение за дълго време, се изморява и спира да работи както очакваме“, казва той.

Безкрайните решения, които трябва да взимаме всеки дени – от дребните неща като избора на дрехи до сериозните семейни или професионални проблеми, изчерпват капацитета на мозъка да преценява, премисля и измисля най-правилното решение.

Нещата се задълбочават за всички ни през последните години, когато към голямото разнообразие от храни, дрехи и възможности се появиха и мобилните телефони.

умора

Неизчерпаемият източник на информация Интернет е както благословия, така и проклятие, особено за любознателните хора.

„Ние взимаме решения въз основа на информацията, която имаме по даден въпрос. Когато тази информация е в огромни количества обаче, мозъкът се претоварва“, казва Баумайстер.

Случва се на много хора, особено с малки деца и/или отговорни професии.

„Трябва да взимам решения за всичко – с какво да се облекат, за да не им е студено, какво да сготвя, за да е бързо, здравословно и спрямо бюджета, могат ли да спят при приятели, искам ли да отида на кино аз, къде ще почиваме, мъжът ми очаква да го посъветвам за проблем в неговата работа, а от моята изискват от мен да нося отговорни решения за десетки хиляди. Изтощена съм“, споделила една от пациентките на специалиста.

Изчерпването на капацитета на мозъка да взима решения е състояние, което може да се избегне. Ако не го направите, рискувате да рухнете психически и да се наложи в продължение поне на няколко дни някой друг да се грижи за всичко. Което може и да изглежда привлекателно за един изморен мозък, но не е нито лесно, нито препоръчително да се стига до там.

И така, вижте как да подредите живота си така, че да намалите взимането на ненужни решения до минимум.

умора

Така ще ви остане време и сили за важните неща, а и просто за живеене и наслада, не само за мислене.

Към решенията

<!–->Коментар на новината чрез Facebook