Рецептите от Hell’s Kitchen: Миди Сен Жак върху рагу от гъби

Най-обсъжданата рецепта в Hell’s Kitchen е тази с миди Сен Жак. Първо, защо Сен Жак. Кой изобщо е той, че мидите са кръстени на него и толкова трудно ли се правят, че все отиваха в кофата за боклук, въпреки космическата си цена. 

Известна също така и като „мидата със златните яйца“. Големи миди, които се предлагат от края на септември до май, а замразени без черупки могат да се намерят през цялата година. .

Изключителния им вкус се превръща в истинско откритие за рибарите, които отначало често връщали обратно уловените миди в океана. Днес мидите Сен Жак представляват един от стълбовете на френската кулинария.

миди сен жак

Тези миди често се сервират по американски – с бяло масло, или по провансалски, варени на пара или на шишчета. Те са деликатно ястие с леко захарен и изключително фин вкус, което не търпи претопляне.

Наречени са на св. Яков (Жак на френски) – същият, на когото е посветен Камино де Сантяго. През средновековието поклониците са взимали черупки от този вид миди като доказателство, че са достигнали испанските брегове. 

Тази мида е и символ поклониците, служи като отличителен белег и им помага да следват пътя към крайната си точка. 

Вижте как се готвят: 

Продукти за една порция

Миди Сен жак – 3 бр

Видове гъби – 150гр

Лук – 30гр

Чесън – 5гр

Морков – 20гр

Целина – 20гр

Дръжки от магданоз – 10гр

Мащерка – 1 стрък

Бяло вино – 80мл

Сметана – 100мл

Краве масло – 30гр

Сол

Бял Пипер

Начин на приготвяне

В загрят тиган запечатваме предварително подсушените миди “Сен Жак”. Намаляваме огъня и монтираме със студено масло. Подправяме със сол и пипер, лимонова кора и листо салвия.

В отделен съд сотираме лук, чесън, морков, целина, дръжки магданоз. Добавяме ситно нарязаните гъби. Гасим с бяло вино, докато се изпари. Наливаме бульон и го редуцираме на ½. Добавяме сметаната. Подправяме и издаваме.

Чипс Салвия – 3 броя

В маслена баня фритираме листата от салвия до хрупкавост. Изцеждаме върху хартия и подправяме със сол.

<!–->Коментар на новината чрез Facebook