Пърформанс артистът Улай е починал

Пърформанс артистът Улай е починал

© Андрей Пеуник, MGML

Артистът Франк Уве Лайзипен – Улай е починал на 76-годишна възраст. Това съобщи бившата му партньорка Марина Абрамович в профила си във „Фейсбук“.

„Той бе изключителен артист и човек, който ще ни липсва много. В днешния ден е утешение, че изкуството и наследството му ще бъдат безсмъртни“, каза тя. Според The Art Newspaper Улай е починал рано днес в Любляна, след усложнения при лечението на рак.

Улай е известен на международната арт сцена от края на 60-те години на XX век с комбинацията си между фотография и концептуално ориентиран пърформанс, често фокусиран върху човешкото тяло.

Улай e един от хората, променили хода на изкуството през последните 50 години. Партньорството му с Марина Абрамович става знаково за понятието пърформънс. На ръба между любовта, смъртта и изкуството двамата изследват заедно границите на своите тела. Например държат опънат лък със стрела срещу сърцата си. Или пък с прилепнали плътно усти – единият вдишва, другият издишва и обратно, докато не припадат в безсъзнание.

Краят на 12-годишната им връзка е и един от най-известните им пърформънси: наречен „Любовниците“, в него двамата решават да тръгнат от двата срещуположните края на Китайската стена, за да се срещнат в средата й и да се разделят.

До 2010-а. Тогава в Музея за модерно изкуство (МоМА) в Ню Йорк те се виждат отново пред очите на целия свят, по време на пърформанса на Марина Абрамович „Артистът присъства“, в който срещу нея за среща сядат хиляди хора в продължение на 3 месеца. Краткият контакт между Улай и Марина е кулминацията на събитието, продължило 736 часа и 30 минути.

„Вярвам, че маргиналите, бедните, слабите имат много повече връзка с реалността и с истината. Докато по-богатите и по-висшите просто се шляят безцелно около нас“, каза той в интервю за „Дневник“ преди три години. Останалата част от разговора четете тук.Коментар на новината чрез Facebook