Половин лъжица зехтин дневно предпазва от…

Половин супена лъжица зехтин на ден намалява с една пета риска от сърдечен удар, посочва в. Daily Mail, позовавайки се на изследователи от Харвард, които проследили здравословното състояние на близо 100 000 души в продължение на над 24 години.

„Предишни проучвания свързват високата консумация на зехтин с по-добро сърдечно-съдово здраве, особено в средиземноморските страни, където консумацията на зехтин е доста по-висока в сравнение с тази в САЩ“, каза д-р Марта Гуаш-Фере, един от ръководителите на изследването.

Половин лъжица зехтин дневно предпазва от...

Тя уточни, че целта на проучването е била да се разбере дали консумацията на зехтин се отразява добре на населението в САЩ. Нито един от участници в изследването не е страдал от рак, сърдечносъдови болести и други хронични заболявания в началото.

На всеки четири години те отговаряли на въпроси за хранителния си режим и начина на живот.

След анализ на резултатите учените установили, че участниците, които поемали повече от половин супена лъжица зехтин дневно, са с петнадесет процента по-малко изложени на риск от каквато и да било сърдечносъдова болест.Коментар на новината чрез Facebook