Откъс от "Аз съм българка" на Петя Александрова и Капка Кънева

Издателство Сиела

Издателство „Сиела“

В рубриката „Четиво“ „Дневник“ публикува откъс от „Аз съм българка“, с автори Петя Александрова и Капка Кънева, предоставен от Издателство „Сиела“

В края на 2019 г. на български език се появи специалното издание „Аз съм българка“ от Петя Александрова и Капка Кънева. В него оживяват 40 невероятни истории, а 40 знакови български художнички предадоха образите на Венета Ботева, Леда Милева, Яна Язова, Цветана Табакова, Ива-Ваня, Вела Живкова-Благоева, Мара Белчева и други – познати и непознати имена от историята ни – по свой начин.

Читателите на „Дневник“ могат да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук

Елисавета Багряна, Поетеса
(1893 – 1991)

Имало едно време едно момиче, което обичало вятъра, пътуванията, звездите и книгите. Казвало се Елисавета, но му викали Лиза. Когато пораснала, Лиза се записала в Софийския университет, в специалността „славянска филология“. По това време много професии били само мъжки, най-често образованите момичета ставали учителки.

Елисавета Белчева също започнала работа като учителка и учениците много я обичали – не само защото умеела да говори увлекателно и умно, но и защото била много красива. Все още харесвала книгите, звездното небе, свистенето на вятъра навън… Все още мечтаела да посети далечни страни – с влак, със самолет, с ладия… И написала за всичко това тъжни и красиви стихотворения.

Представяла си как като амазонка препуска с коня си в нощта с развени коси и безстрашно сърце. Как лети като могъща птица, как се спуска в планинските боази като ураганен вятър… Представяла си, че е самодива – волно и непокорно същество, което живее край бързотечните реки. Понякога си мислела, че е правнучка на номади – неспокойни хора, които непрекъснато пътуват и никъде не се спират задълго. Така си обяснявала своето страстно желание за нови гледки и нови преживявания.

Младата привлекателна учителка се омъжила, станала майка на красиво момченце. И скоро разбрала, че трябва да промени нещо в живота си, за да е щастлива. Пишела стихотворения и ги криела под мушамата на масата, за да не ги види никой от семейството ѝ. Тогава мнозина били на мнение, че поезията е вятърничаво, маловажно и неподходящо занимание. Особено за жени. Дори и образованите девойки, когато се омъжат, трябвало да си седят вкъщи, да домакинстват и да гледат децата си.

Такива били традициите. Никакви стихотворения, никакви пътувания надалече, никакви мечти за нови познанства и нови гледки. Лиза се чувствала като в клетка. Като вино, което е затворено в бъчва, а му се иска да изкипи навън… Един ден излязла от къщи и вече не се върнала.

Тази решителна крачка била трудна и болезнена, защото Лиза не можела да вземе със себе си момченцето си. Получила своята свобода, можела да пътува и да пише стихотворения, но тъгувала по сина си, защото ѝ било забранено да го вижда. Понякога скришом се спирала до училищния двор с надеждата само да го зърне. На сина ѝ казали, че майка му е в чужбина, той я срещнал и се „запознал“ с нея чак 16-годишен.

По това време жените поетеси били малко, а стихотворенията на Лиза Белчева били изненадващо искрени и силни. Те се харесвали, публикували ги, рецитирали ги. Тя станала известна поетеса и преводачка.

Литературните среди я приели с уважение и възхищение. Дали ѝ хубавия литературен псевдоним Багряна. В нейната поезия жените откривали своите мисли, страдания, мечти, своята жажда за повече свобода и самостоятелност. Стихотворенията на Багряна били превеждани на много чужди езици, тя станала носителка на златен медал на Международната асоциация на поетите в Рим, предложили я за Нобелова награда за литература…

Животът ѝ бил дълъг и невинаги щастлив, но тя имала смелостта да направи своя избор. И досега творчеството ѝ вълнува тези, които също като нея се чувстват оковани от традициите или от оценките на другите хора. Тези стихотворения ни напомнят, че често щастието има висока цена, а свободата винаги иска силни криле.Коментар на новината чрез Facebook