Откриха саламандър на 230 млн. години

Германски учени установиха, че киргизстанска находка е най-старият известен фосил на саламандър в света, пише сайтът phys.org.

Фосилът на Triassurus sixtelae е на 230 милиона години – приблизително с 90 милиона години по-стар от другите известни фосили на саламандри. Той намерен в Киргизстан преди шест години и оттогава го изследват.

Тримата германски изследователи от музея Staatliches für Naturkunde в Щутгарт, Naturhistorisches Museum Schloss Bertholdsburg и Urweltmuseum GEOSKOP / Burg Lichtenberg са убедени, че откритят от тях фосил е най-стария изкопаем саламандър, откриван някога.

Откриха саламандър на  230 млн. години

Учените публикуваха описание на фосила и мястото му в историята в сп. „Протоколи на Американската академия на науките“. Досега те са установили, че 5-сантиметровият T. sixtelae е сходен на много съществуващи днес видове в няколко части на Азия.

Древният саламандър е живял и в плитчини, и на сушата.

Произходът на земноводните все още е загадка за учените поради различни фактори, основният от които е техният малък размер. Все още дори не е известно кога са се разклонили от останалите тетраподи.

Откриха саламандър на  230 млн. години

В това ново проучване изследователите правят нова стъпка, която ни отвежда по-близо до откриването на отговорите на въпросите, които обгръщат тези създания.

Фосилът има някои разлики с четириногите, които еволюционно го поставят над древните земноводни в групата Batrachia, включваща днес саламандрите и жабите.

Учените мислят, че T. sixtelae е мост между най-древните известни саламандри и съществуващите днес представители на вида.Коментар на новината чрез Facebook