Откриха първия човек, убит от метеорит

Преди около 130 години в Османската империя един човек е срещнал много злощастен и неочакван край. Учени твърдят, че са открили най-ранните доказателства за смъртта на човек, причинена в следствие на удар от метеорит.

Въпреки че досега имаше много недоказани твърдения за подобна смърт, новото изследване, публикувано в списанието Meteoritics Planetary Science, се базира на множество документи, които предоставят най-ранните писмени данни за такава смърт.

Изследователският екип от университета Еге в Турция, е превел записки, в които се разказва как на 22 август 1888 г. в Сулеймания, Ирак, метеорит е убил човек и е оставил друг парализиран.

Голяма част от историята е възстановена чрез стари документи от Османската империя, които в момента се съхраняват в Държавния архив на Турция. В продължение на векове Османската империя контролира голяма част от Югоизточна Европа, Северна Африка и Западна Азия, включително град Сулеймания.

Сред документите изследователите открили три ръкописа, написани до султана на Османската империя, които подробно описват едно необичайно небесно събитие, случило се на 22 август 1888 г.

От ръкописите става ясно, че метеор е бил забелязан за първи път в небето над днешен Ирак, като метеоритите падали от небето „като дъжд“ за около 10 минути. Въпреки че е трудно да се определи точно местоположението, изследователите смятат, че метеоритите са забелязани около селищата Гуламбар и Серчанар, преди да се насочат на югоизток.

След това, около 8.30 ч. вечерта, ярки светлини и дим били забелязани да падат към Земята, преди да причинят „огнена топка“ на хълм близо до Сулеймания. Местните жители съобщават, че техните посеви и земеделските земи също са били повредени от удара.

„Вследствие на това събитие един мъж е убит, а другият е сериозно ранен и е парализиран“ се казва още в публикацията.

Изследователите обаче, не обясняват къде в оригиналния текст се посочва тази смърт, нито повече подробности за нея или нараняванията, причинени от небесното тяло.

Разбира се, това са само няколко изречения в исторически документ, така че не бива да се разглежда като научно потвърждение, че човек е умрял след като е бил ударен от метеорит, уточняват учените. В по-новата история има няколко подобни съобщения, но нито едно от тях не е категорично доказано. Независимо от това, изследователите са много уверени в своите заключения.

„Това събитие е първият доклад, в който се посочва, че метеорен удар е убил човек. Поради факта, че тези документи са от официални правителствени източници и са написани от местните власти, дори и самият велик везир, ние не подозираме, че може да са фалшиви“, пишат изследователите.

Има потвърдени съобщения, че хората са били удряни и ранявани от метеорити преди, но не и убити. Още през февруари 2016 г. бе съобщено, че мъж във Велоре в южната част на Тамил Наду в Индия уж е бил убит от метеорит. Ако е вярно, това би бил първият потвърден доклад в историята за човек, убит от метеорит. Докато много учени в Индия твърдят, че това е така, НАСА в крайна сметка заяви, че е „малко вероятно“ фаталното въздействие е причинено от „нещо от Космоса“.Коментар на новината чрез Facebook