Отказват да приемат 116-годишен мъж за най-възрастния на планетата

Фреди Блом от Южна Африка би трябвало да е най-възрастният мъж на Земята, след като преди няколко дни празнува своя 116-и рожден ден с близките и съседите си в град Аделайд, съобщава Al Jazeera.

“Отдавам дългия си живот на божията воля“, казва Блом, след като разбира, че има вероятност да е най-възрастният жив човек на планетата.

Книгата на рекордите Гинес обаче, за сега не приема постижението за факт, тъй като няма точни доказателства за рождената дата на африканеца. По тази причина официално 112-годишен мъж от Великобритания продължава да държи рекорда.

Фреди Блом разказва, че е преживял испанския грип в началото на миналия век, но за нещастие сестра му става една от милионите жертви по света.

Той прекарва живота си в работа на полето в покрайнините на Кейп Таун, като почти през целия си живот пуши цигари. Този му навик го кара да критикува решението на президента Сирил Рамафоса да забрани продажбата на тютюн по време на пандемията от коронавирус.

“Той не знае какво прави“, коментира дядото пред AFP, като признава, че цигарите са единственото му желание за рождения му ден тази година.

Блом няма собствени деца, но приема тези на съпругата си, с която се събират преди 50 години, а тя е с цели 30 по-млада от него.

Що се отнася до глобалната пандемия, мъжът казва, че няма намерение да се поддава на паниката и продължава да води своя нормален начин на живот.Коментар на новината чрез Facebook