Осем български премиери ще има на тазгодишния "София филм фест"

Осем български премиери ще има на тазгодишния София филм фест

© „София филм фест“

Повече от 150 пълнометражни игрални и документални филми, както и над 20 късометражни ще представи тази година на 24-о си издание Международният фестивал „София филм фест“. Той започва на 12 март и ще продължи до края на месеца, като прожекции ще има и в Бургас, Пловдив и Варна.

Тази година основен акцент на фестивала ще е българското кино и за първи път в рамките на събитието ще се представят премиерно осем български филма. Един от тях е „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Косев, който ще бъде прожектиран по време на официалното откриване на 12 март в зала 1 на НДК. В същия ден художникът, карикатурист и режисьор Анри Кулев ще получи Наградата на София за приноса си в киното.

Кадър от филма Петя на моята Петя на режисьора Александър Косев.

© „София филм фест“

Кадър от филма „Петя на моята Петя“ на режисьора Александър Косев.

Българските филми като акцент

„Не влизайте в пререкание с персонала на банята“ на Иван Черкелов, „Пепел върху слънцето“ на Богомил Калинов, „Дани. Легенда. Бог“ на Явор Петков и „До последния каприз“ на актьора и режисьор Иван Юруков ще имат премиери на „София филм фест“. Ще бъдат показани и участвалите в миналогодишното издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“ „Сестра“ на Светла Цоцоркова, „Бащата“ с режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов и „Пътуващо кино“ на режисьора Илия Костов.

Кадър от филма Сестра на режисьора Светла Цоцоркова.

© „София филм фест“

Кадър от филма „Сестра“ на режисьора Светла Цоцоркова.

Организаторите на филмовия фестивал са подготвили и специална прожекция на третата част на „Мера според мера“ на Георги Дюлгеров. Тя е дигитално възстановена и зрителите ще могат да гледат филма с подобрено качество на картината и звука.

Фестивалът е включил в програмата си и отличените с едни от най-престижните награди филми, сред които е и тазгодишният носител на четири оскара „Паразит“ на южнокорейския режисьор Бонг Джун Хо.

Конкурсната програма на „София филм фест“

Тази година за голямата награда в конкурсната програма на фестивала ще участват два български филма – „18% сиво“ на Виктор Чучков-син и „Сестра“ на Светла Цоцоркова.

За 18-и път международно жури ще трябва да избира между 12-е номинирани заглавия, сред които са британският филм „Как да имитираш война“ – дебют в игралното кино на режисьора Рудолф Херцог, гръцката продукция „Обикновен човек“ на Тасос Геракинис и спечелилият 11 награди в почти всички категории на филмовия фестивал „Златен портокал“ в Анталия „Пустош“ на Али Йозел.

Журито е в 5-членен състав, а негов председател ще е роденият във Великобритания режисьор Питър Уебър, чийто филм „Момичето с перлената обеца“ от 2003 г. му носи три награди „Оскар“, две „Златен глобус“ и 10 номинации БАФТА.

Кадър от филма Рома на режисьора Алфонсо Куарон.

© „София филм фест“

Кадър от филма „Рома“ на режисьора Алфонсо Куарон.

Останалите членове са продуцентът на един от най-награждаваните филми за 2019 г. – „Рома“, Николас Селис, актрисата, носителка на наградата „Златна мечка“ от „Берлинале“ за миналата година, Ирмена Чичикова, писателят, филмов критик и продуцент Луис Миняро и независимият американски продуцент Джим Старк.

Наградата ще бъде връчена на 20 март, а специален гост на церемонията ще е дъщерята на Чарли Чаплин Джералдин Чаплин. За приноса си в киното 75-годишната актриса също ще получи Наградата на София, а в програмата на фестивала почитателите ѝ ще могат да гледат филми с нейно участие.

„Златният билет“ е някъде там

Освен стандартните билети и тази година организаторите ще пуснат в продажба специално подготвения за събитието „Билет в кен“, който вече може да бъде купен от повечето магазини, книжарници и барове в София. Пет са скритите „Златни билета“, даващи неограничен достъп за двама до всички прожекции и събития по време на фестивала.Коментар на новината чрез Facebook