Опасен ли е сексът по време на пандемия?

Коронавирусът не е болест, предавана по полов път, посочват здравните власти. Но той е в слюнката и секретите в дихателната система на заразените и се предава при пряк контакт от човек на човек, пише „Дневник„. В този смисъл и една целувка или орален секс е един от лесните начини за заразяване, ако някой от партньорите е носител.

Ако живеете с обичайния си сексуален партньор, нямате симптоми и не сте се излагали на потенциална зараза, може да се забавлявате в тези стресиращи времена. Особено за усилено работещите това е време да проявят нежност, която натовареното всекидневие ги е принудило да жертват. Те най-после могат да си обърнат повече внимание и да излязат от цялата ситуация по-щастливи и с по-силна връзка.

Интимният живот в домашна блокада не е лесно нещо, но не означава, че трябва да се зачеркне напълно. Винаги има начин да му се намери място между чистенето, прането, готвенето, работата от дома, укротяването на хлапетата и играта и ученето с тях, притеснението за възрастните близки, как икономическата криза ще удари семейния бюджет… Всичко това са неща, които в значителна степен не можете да контролирате, докато интимността с партньора е нещо под ваш контрол. Това могат да бъдат толкова емоционални преживявания, че на света – макар и само в тези моменти – оставате само двамата на света с любимия човек.

За нови секс партньори в момента е добре да забравите временно. Препоръките за социално изолиране са да не се приближавате изобщо с други хора, освен в аптека или в бакалията. Очевидно, поддържането на дистанция от поне 1.5-2 метра е предизвикателство за сексуален контакт. Иначе карантината и сексуалната пауза може да се окажат по-дълги.



Коментар на новината чрез Facebook