Общински съветници в Плевен създадоха дилема: пътища или театър

Общински съветници в Плевен създадоха дилема: пътища или театър

© https://www.pleven.bg/

Общинските съветници в Плевен се поставиха в положение да избират дали да намалят финансирането на местния Драматично-куклен театър „Иван Радоев“, който има 100-годишна история, или да ремонтират пътища в 24 малки населени места.

Миналата седмица при приемането на общинския бюджет съветниците гласуваха намаление на субсидията за театралната трупа със 70 хил. лв., а мотивът беше парите да се вложат в подобряване на инфраструктурата на 24 села.

Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, цитиран от БТА, че според него Бюджет 2020 е незаконосъобразен и той ще наложи вето на документа, след което очаква отново да бъде обсъден, така че пропуските да бъдат отстранени. “ Не можеш да противопоставяш едни сфери на обществен живот на други. Нека усилим финансите на селата, но не за сметка на културата. Човек яде, за да живее, но не живее, за да яде“, каза днес кметът пред Би Ти Ви.

Общественият експертен съвет по култура в Плевен също се противопостави срещу намалените средства за културната институция, информира държавната агенция. В декларация членовете му настояват да не се намаляват субсидиите за културата, включително и за Драматично-кукления театър „Иван Радоев“, съобщи БТА..

По думите на директора Васил Василев трупата само през миналата година е изнесла над 380 представления, спечелила е награди в международни фестивали, пълнила е престижни зали, включително и в столицата. В Плевенския театър са привлечени на работа 17 млади специалисти от София. Той каза днес пред Би Ти Ви, че дейността на театъра обидно се принизява до „ние ще им дадем, ние ще им вземем“.Коментар на новината чрез Facebook