Най-полезната част от ябълката се оказа…

Навярно всички сте чували приказката – ябълка дневно гони лекарят от вкъщи. Същността на тази „максима“ е в химичния състав на ябълките.

Факт е, че тези плодове са изключително полезни. Смята се дори, че приемът им предпазва от развитието на онкологични заболявания.

Ако се питате обаче коя е най-полезната част на ябълката, то ще се учудите, тъй като се оказва, че това е именно тази част, която изхвърляме. Оказва се, че най-благоприятна за здравето на човека е сърцевината на този плод. Тя съдържа до 100 милиона бактерии, които позволяват да поддържате нормална микрофлора на човешкото тяло.

Учени от Технологическия университет в Грац, Австрия, са стигнали до извода, че човечеството неправелно яде ябълки. Този полезен и вкусен плод би трябвало да се изяде до дръжчицата, заедно с огризката.

Учените преброили колко бактерии съдържа една ябълка. Отдавна се знае, че ябълките са едни от най-полезните плодове заради големите количества калий и микроелементи, които съдържат. Ябълките са полезни за сърдечно-съдовата и храносмилателната системи.

Според специалистите благосъстоянието на човек до голяма степен зависи от многообразието на микробиома – съвкупността от микрофлора, съдържаща се в организма, предимно в червата, което също се нарича „втори мозък“.

Ябълките съдържат до 100 милиона бактерии, полезни за хората, като до 90% от тях са разположени в ядрото, което обикновено по-голямата част от хората изхвърлят. Рядко някой вари компот от огризките заради полезния пектин в семките. Или пък конфитюр.

Експертите по здравословно хранене съветват да се откажем от погнусата си, ако робуваме на подобен предразсъдък, и да ядем ябълката докато остане само дръжката.

Ябълките също съдържат пектин и фибри за подпомагане на храносмилането.Коментар на новината чрез Facebook