Можеш ли да се заразиш с коронавирус на плажа?

Да се лежи на пясъка тази година е точно толкова безопасно, колкото беше и миналата година, и преди 10 години, заявява категорично професорът по морска микробиология Адамантиа Ефстратиу. Според преподавателя по океанография Раня Зораки, дори и да сме на плажа, трябва да се поддържа известна дистанция, пише Десант.

В интервю за гръцката агенция „Практорио фм“ двете преподавателки коментираха вероятността от зараза с коронавирус на плажа или в морето.

При плуването в морето важат същите правила, както за което и да е място на открито. Хората трябва да внимават, ако някой кашля, да стоят на разстояние поне метър и половина. Иначе от самата морска вода няма как да се заразим с коронавирус и да се разболеем от COVID-19.

Поради слънчевата светлина и високите температури на плажа вирусът не може да оцелее, дори и да го има в пясъка. Хората просто трябва да спазват правилото да стоят на определената дистанция един от друг. Препоръчва се на плажовете с шезлонги да се осигури най-малко 5 квадратни метра площ за всеки турист, за да се избегне близък контакт със съседа.

Що се отнася до идеята между шезлонгите да се поставят прегради от плексиглас като средство за защита Зораки смята, че тази идея може да бъде опасна, особено за малките деца. Според проф. Ефстратиу, всички планове за поставяне на странни конструкции на пясъка са прекалени и нямат нищо общо с опазването на общественото здраве.Коментар на новината чрез Facebook