Кърт Кобейн

Казват, че всеки гений е малко луд. Казват, че всеки артист се нуждае от своето вдъхновение. Казват, че талантът е проклятие. Защо тогава не можем да разберем какво е разяждало отвътре един от най-великите музиканти на всички времена?

Кърт Кобейн си отива от този свят едва на 27 и завинаги остава в съзнанието ни онова младо момче с дълга руса коса, леко набола брада, скъсани стари кецове и тениски на непознати групи.

ТУК можете да си припомните някои от най-разтърсващите думи на Кърт Кобейн

Казано е много за съдбата му, има и десетки теории за смъртта му, която настъпва на 5 април 1994 г. Ако беше жив, тази година легендарният Кобейн щеше да празнува своя 53-ти рожден ден. Но никой не може да си представи човек като Кърт да порасне, да остарее и да гледа внуци, защото именно там е разковничето в обаянието на Кобейн – той е роден, за да бъде безсмъртен и никога не би се примирил с обикновения живот.

Кърт Кобейн е роден на 20 февруари 1967 г. в Абърдийн, Вашингтон. Майка му е била на 19, а баща му на 21 години, когато Кърт се ражда. Той има щастливо детство до момента, в който родителите му се развеждат. Това оставя траен отпечатък върху съзнанието на Кърт. Той става много затворен и асоциален. Постоянно го местят да живее от един негов роднина при друг, живее при приятели, а накрая дори остава бездомен. Не е много популярен в гимназията и често го наричат странен заради музиката, която слуша.

Умее да пее, да свири, да рисува и да пише. Бил е хиперактивно, но изключително надарено дете, но често е оставал неразбран. Не успява да завърши гимназия, а животът му се превръща в спирала от гняв, лудост, наркотици и творене.

Обожава да рисува, макар и творбите му често да плашели хората – той обичал да рисува бебета без глави и крайници. Имал навика и да си води дневник, в който споделял всичко, което го тревожи. Там пише няколко пъти, че един ден ще стане много известен музикант и ще има куп пари. Кобейн се оказва много добър пророк…

A post shared by Kurt Cobain (@kurtcobain) on Sep 15, 2019 at 11:58am PDT

През 1985 г. Кърт напуска Абърдийн и отива в Олимпия, където формира групата Nirvana през 1986 г. През 1989 г. записват дебютния си албум „Bleach“. Стават много известни във Великобритания и до 1991 г. сключват първия си професионален договор. Следващият им албум „Nevermind“ се превръща в истински шедьовър през 90-те и прави групата на Кърт една от най-успешните банди в света. Кърт Кобейн е направо премазан от успеха си и му е много трудно да свикне с този начин на живот.

Следващият албум на групата „Incesticide“ излиза през 1992 г., а през 1993 г. издават „In Utero“, който оглавява класациите.

През 1992 г. се жени за Къртни Лав, която по това време вече е бременна с дъщеря им Франсис Бийн Кобейн.

A post shared by Kurt Cobain (@kurtcobain) on Sep 12, 2019 at 6:07pm PDT

На 4 март 1994 г. Кърт е закаран в болница, тъй като изпада в кома. Официално е оповестено, че това е случайно, но има подозрения, че тогава прави неуспешен опит за самоубийство. Семейството му и приятелите го убеждават да се подложи на терапия. Според неизвестен свидетел, Кърт е напуснал клиниката по рехабилитация само няколко дни след постъпването си там.

На 8 април тялото му е намерено в дома му в Сиатъл. В ръцете си е държал оръжие, насочено към главата му. Оказва се, че преди да се застреля е взел огромна свръхдоза. До него намират прощално писмо, написано с червено мастило. Адресирано е до жена му Къртни Лав и дъщеря му Франсис.

Два дни след като е намерен мъртъв, много хора се събират в Сиатъл и започват да палят огньове, да ругаят и да се бият с полицията. Също така слушат запис на Къртни, която чете откъси от писмото, оставено от Кърт. Последните няколко думи са „Обичам те, обичам те“.

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

<!–->Коментар на новината чрез Facebook