Кървавочервен сняг в Антарктида ужаси учените (СНИМКИ)

Учени на изследователска станция в Антарктида се събудиха и изпаднаха в шок, когато видяха видът на снега отвън. Снежната покривка в целия район около станцията бил оцветен в кърваво червено, сякаш там току-що се е провела брутално клане.

Полето около украинската станция „Академик Вернадски“, както и част от близките ледници, изглеждали като оплискани с литри кръв. Снимки от мястото бяха разпространени от украинското министерство на образованието и науката.

Причината за шокиращата гледка, появила се в понеделник, обаче, била по-различна от предположенията. Въпреки това явлението е повод за голяма тревога. Какво е научното обяснение за случилото се и могат ли вече изследователите да бъдат спокойни?

Оказва се, че червеният цвят е причинен от микроскопичните водорасли хламидомона (Chlamydomonas nivalis). Това са едноклетъчни водорасли, които се срещат в снежните части на планините и в районите около Северния и Южния полюс.

Тези водорасли се развиват много добре в снега, когато времето е хубаво.

Голямото разпространение на водораслите, обаче, допринася и за климатичните промени, посочват учени, цитирани от „Евронюз“. Белият сняг отразява повече светлина, а оцветените организми помагат той да се топи по-бързо. Само при по-студени температури този ефект се намалява.

По-рано този месец на Антарктида беше регистриран нов рекорд за висока температура – 18.3 градуса на станция „Есперанца“. Според метеорологичната организация на ООН Антарктическият полуостров, който се намира най-близо до Южна Америка, е най-бързо затоплящият се регион в света. Там за последните 50 години температурата се е повишила с 3 градуса.

Станцията „Академик Вернадски“ се намира на остров Галиндез на Аржентинските острови, недалеч от полуостров Киев. Преди да бъде предоставена на Украйна през 1996 година, базата е била използвана половин век от британски изследователи.Коментар на новината чрез Facebook