Кръстиха Нов вид неоново зелен паяк на „Лейди Гага на математиката“ (СНИМКИ)

Новооткритият неоново зелен паяк, който използва сложни математически уравнения, за да плете паяжините си, наскоро бе кръстен на „Лейди Гага на математиката“. За него се разказва в ново проучване, публикувано на 22 януари в списанието ZooKeys.

Яркозеленият паякообразен е част от семейството на паяците-тъкачи на кълбовидни паяжини (Araneidae), чиито представители „са склонни да изграждат красиви и архитектурно естетически паяжини“, които изглеждат така, сякаш са се придържали към златното съотношение, заявява водещият автор на изследването Алиреза Замани, докторант в Отделът за биологично разнообразие в университета в Турку, Финландия, пише сайтът Live Science.

Новооткритият паяк гради много прецизни паяжини, с невероятна точност и последователност на нанишките, отбеляза ученият.

За да подчертае изкусните тъкачески умения на осмокракото създание, Замани е нарекъл новооткрития вид Araniella villanii, на името на френския математик Седрик Виляни – носител на Медала на Филдс за 2010 г.“, награда, присъждана на математици на възраст под 40 години от Международния математически съюз.

Всъщност има и друга причина паякът да е кръстен именно на този математически гений – Вилани е огромен фен на паяците.

„Любовта на Вилани към паяците е очевидна заради брошката с форма на паяк, която винаги присъства на ревера му“, казва Замани и допълва: „Въпреки че той никога не е обяснявал причината за страстта си към паяците, ние решихме да направим връзка между тях в реалния живот и да кръстим този паяк-математик на човека-математик.“

Подобно на други представители на рода Araniella, новооткритият неоново зелен паяк се храни с малки летящи насекоми и изгражда паяжините си в гори, храсти и ниска растителност, където зеленото му тяло се прикрива добре.

„Той обитава югозападния Иран, Източен Казахстан и Северна Индия, регион на разпространение, обхващащ най-малко 10 страни, и все пак видът досега не е бил известен на науката“, казва Замани.

Това откритие показва колко много неизвестни видове вероятно все още са някъде там.Коментар на новината чрез Facebook