Комбинацията от грип и коронавирус накарала Боил Банов да забрани културните събития

Комбинацията от грип и коронавирус накарала Боил Банов да забрани културните събития

© Велко Ангелов

Комбинацията от грипна епидемия и навлизането на коронавирус в България накарала министър на културата Боил Банов да забрани всички културни събития в страната. Това каза самият той в сутрешния блок на „Нова телевизия“. Банов за първи път посочва грипа като причина за решението си.

Забраната дойде след новината за първите 4 доказани случая на коронавирус в България. До второ нареждане са забранени откриване на изложби, представяне на филми и книги, провеждане на образователни програми, семинари и конференции, провеждане на концерти, чествания и други събития, които предполагат събирането на групи хора в ограничени пространства. Вчера Банов уточни, че ограниченията важат за всички театри, кина, музеи и читалища. Оказа се обаче, че голяма част от кината в страната продължават да работят.

„Като мине вълната на грипа, ще се преразгледат мерките. Не е целта да фалират културни институции, а да не стане като в Италия. Да, ще живеем с коронавирус и ще го преодолеем, но трябва поне от единия вирус да излезем. Няма да се наруши тотално работата на театрите, кината, музеите и галериите“, уточни Банов.

Той не отговори дали след края на грипната епидемия, която е до утре включително, културните институции ще заработят в нормален режим, но уточни, че решението му за отмяната на събитията е дълго обмисляно. По думите му в София се отчита все по-голям брой болни и не изключи възможността в някои градове епидемията да бъде удължена.

Затварянето на театрите ще има отрицателен ефект за финансово им състояние, тъй като те получават държавна субсидия за всеки спечелен лев от билети. Според Банов обаче подобен проблем няма.

„Няма да бъдат лишени от нищо и ще имат възможност да наваксат. 3-5 дни не са проблем за системата. Ако обаче проблемът стане по-голям, то тогава ще обмислим варианти за компенсация“, каза още министърът.Коментар на новината чрез Facebook