Колкото по-розово е фламингото, толкова е по…

Оказва се, че цветът на красивите птици фламинго се отразява и на техния характер.

Конфликтите са универсален език в цялото животинско царство, и птиците фламинго, въпреки че са известни с розовите си цветове и завладяващи ефирни танци при ухажване, не са изключение. Когато птиците се хранят, те понякога се бият, а нови изследвания показват, че онези представители на вида, които са с по-ярки цветове са склонни да бъдат по-агресивни, пише сп. National Geographic.

Ново проучване, което стъпва на няколко предишни изследвания, показва също, че птиците с по-розово оперение са по-здрави и имат по-голям шанс за успешно привличане на половинка.

По-дребните видове фламинго (Phoeniconaias minor), най-малкото от шестте вида фламинго, живеят в Субсахарска Африка, често по бреговете на алкални езера, където могат да образуват огромни ята, наброяващи от стотици хиляди до повече от милион птици.

С толкова много спътници наоколо, може би не е изненадващо, че структурата на обществото на този дребен вид фламинго, е „сложно“, обяснява Пол Роуз, поведенчески еколог от Университета в Ексетер, Обединеното кралство. 

„Птиците фламинго живеят на големи групи със сложни социални структури. Цветът играе важна роля в тях. Той е свързан пряко с храната на птиците и по-специално с каротеноидите в нея. Малките фламинги се хранят предимно с водорасли, които филтрират от водата“, казва още проф. Роуз, който е и ръководител на изследването.

Здравите птици имат повече енергия, за да проявяват агресия и да доминират при храненето. Екипът на проф.Роуз изследвал вида малко фламинго, обитаващ природен парк в Глостършър. Учените наблюдавали поведението на птиците при три вида хранене – на закрито от хранилки, на закрито във водна среда и на открито във водна среда. Те отчели, че фламингите се избутват едно друго при хранене, като птиците с по-наситен цвят на оперението били очевидно по-агресивни от останалите.Коментар на новината чрез Facebook