Кои са най-опасните стойности на кръвното налягане?

Хипотония – така се нарича състоянието, при което човек винаги има налягане по-ниско от нормалното. Днес лекарите приемат стойностите 120/80 mm Hg за перфектната норма. И ако показателите падат под тази норма постоянно, състоянието се определя като хипотония.

По принцип лекарите класифицират хипотонията като състояние, при което горното налягане пада под 100, а долното – под 70. Основната опасност от това състояние е фактът, че в този случай се стига до недостиг на кислород в мозъка, както и до всички вътрешни органи и системи.

Най-опасни са стойности на налягането 80 на 60 – в този случай състоянието се влошава много бързо, стига се до припадъци. Внезапното понижаване на кръвното налягане може дори да причини кома.

Освен това хипотонията може дори да доведе до инсулт поради недостатъчното кръвоснабдяване и храненето на мозъка. Критичната стойност, при която настъпва фатален изход, е 50 mm Hg. Както отбелязват лекарите, в този случай започват необратими промени в мозъка.

Освен това, не трябва да забравяте, че ниското кръвно налягане влияе негативно на целия начин на живот на човек. Хипотензивните са по-слаби физически, по-често се изморяват и т.н., пише zdrave.to.Коментар на новината чрез Facebook