Козметик от Китай бие тревога за предпазните маски

Дългото носене на маски на лицето поради епидемията от коронавирус може да доведе до проблеми с кожата, предупреди пекинският козметик Ю Сяоинг, цитиран от световните медии. Носенето на маска може да доведе до възпаление, зачервяване, алергии и подуване по кожата на лицето. Маската също затруднява дишането, особено при бързо ходене, каза козметичният специалист.

Хората с чувствителна кожа трябва внимателно да се запознаят със състава на плата, от който е изработена маската, когато я избират. Ю Сяоинг отбеляза, че маските могат да съдържат полипропиленови влакна, от които лицето може да се изпоти, а това може да предизвика алергичен контактен дерматит, да се появят мехури и акне.

След като носите маска, трябва да измиете лицето си с топла чиста вода, като използвате леко мляко без аромати, съветва козметологът. Държавният здравен комитет в Китай разреши на гражданите да не носят маски у дома, както и на по-малко претъпкани места на чист въздух. Избухването на коронавируса в Ухан доведе до смъртта на повече от 8 хиляди души, заразени са над 200 хиляди души в почти 150 страни по света.Коментар на новината чрез Facebook