Когато артисти от цял свят правят съвременно изкуство в България

Произведение на Елза Дюо.

Произведение на Елза Дюо.

Произведения на млади съвременни артисти от цял свят представя изложбата De / Constructing Perspectives, която ще бъде открита в галерия „Структура“ днес в 18.00 часа. В нея са включени работи на художници от САЩ, Франция/Южна Африка, Черна гора, Колумбия, Сингапур, Южна Корея и Австралия. Общото между всички тях е, че те са участници в две творчески резиденции в България – World of Co Artist Residency (София) и IMAGO International Artist Residency (село Царимир, Пловдив), съобщават от галерия „Структура“.

Всички произведения са създадени по време на престоя на артистите в двете резиденции. Основната разлика е, че една част от работите е резултат от пребиваването в динамичната градска среда на София, докато другата – в откъсването от забързаното градско ежедневие, в спокойната атмосфера на село Царимир. Използваните от художниците техники са разнообразни: живопис, колаж, инсталации, илюстрация. Инициатори на изложбата са организаторите на двете резиденции и галерия „Структура“.

Произведение на Юнг-Джи Юн.

Произведение на Юнг-Джи Юн.

World of Co е първата целогодишна международна резиденция за артисти в България, базирана в София. Тя отваря врати през 2017 г. и оттогава през нея са минали повече от 80 артисти от цял свят. Произведения, създадени в нея, са показвани в САЩ, Канада, Австралия и Швейцария, а сравнително голяма част от художниците се връщат в България за нови изложби и проекти.

IMAGO International Artist Residency е международна интердисциплинарна резиденция с основен фокус съвременно изкуство, базирана в село Царимир (в близост до Пловдив). Тя е създадена тази година от Радослав Механджийски и Теодора Константинова, познати в художествените среди като създатели на независимата платформа за съвременно изкуство и култура Art and Culture Today. Въпреки скорошния си старт до октомври 2019 г. в първия сезон на резиденцията ще участват над 20 артисти.

Произведение на Мериан Лу.

Произведение на Мериан Лу.

Повече информация за изложбата може да бъде открита в събитието във „Фейсбук“.Коментар на новината чрез Facebook