Кипърско ястие стана културно наследство на Юнеско

Традиционното кипърско ястие „клефтико“, което представлява агнешко месо с картофи по кипърски, влезе в Националния списък на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Това реши Комисията на ЮНЕСКО за Република Кипър, предаде ТАСС, цитирайки специално изявление на комисията.

Включването на ястието в списъка става въз основа на молба от местната администрация, музея и обществеността в село Атиену.

„Клефтико“ на гръцки означава „откраднато месо“. Според легендата за произхода му, крадец откраднал труп на агне, но за да не заловят крадеца с кървави ръце, заровил трупа на животното за няколко часа в яма с горещи въглища. Заради високата температура впоследствие месото е изпича и става деликатес. Това е и основната тайна на приготвянето на ястието в днешни дни – да се приготви в специална глинена фурна на висока температура.

Националната комисия на ЮНЕСКО добави към нематериалното наследство и кипърската традиция да отглеждат маслини. Рецептата за традиционно кисело мляко и технология за сушене на смокини от село Лисос, както и печенето на специален хляб в село Ризокарпасо, влизат също в списъка на световното нематериално наследство.

Комисията на ЮНЕСКО обяви старта на нов цикъл за кандидатстване през настоящата година, като срокът за набиране на предложения е 28 февруари.Коментар на новината чрез Facebook