Кинофестивалът в Кан няма да започне през май

Прекъсване на фестивала има и през май 1968 г. заради вълната от студентски протести, заляла Франция

© FDC

Прекъсване на фестивала има и през май 1968 г. заради вълната от студентски протести, заляла Франция

Кинофестивалът в Кан няма да се състои през месец май заради пандемията от коронавируса и сега се обсъжда отлагането му за края на юни – началото на юли, съобщиха организаторите на най-голямото подобно събитие в света, което бе планирано за 12 до 23 май. В текста се уточнява, че веднага щом здравната обстановка във Франция и по света позволи преценка на реалната възможност за провеждането на фестивала, те ще има ново решение.

Страната е едва в третия ден на строг режим за събиране и придвижване на хора, а от седмици насам се гадаеше за съдбата на Кан 2020 – кино и светско събитие, събиращо хиляди гости и участници от цял свят.

Това не е първото отлагане на фестивала – през 1939 г. първото му издание е прекратено след прожекцията на „Парижката Света Богородица“, защото Германия нахлува в Полша на следващия ден и избухва Втората световна война. Наградите са определени много по-късно – през 2002 г.

Новината е още един удар по киноиндустрията, защото нейни представители се събират на Лазурния бряг и за обсъждане на нови проекти и сключване на сделки за разпространение.

Според американския Международен алианс на служителите в сценичните изкуства около 120 хил. души вече са изгубили работата си в Холивуд заради коронавируса. Отложен е кинофестивалът „Трайбека“, музикалният фестивал в Гластънбъри, затворени са стотици театри от двете страни на Атлантика.Коментар на новината чрез Facebook