"Като две капки вода" обвинени в расизъм от корейски сайт

Българското телевизионно предаване „Като две капки вода“ получи остри критики от няколко чуждестранни онлайн медии след представянето на певицата Дара в образа на Пак Джи Мин, по-известен като Джимин от корейската момчешка група BTS. Причината не е в изпълнението на младата изпълнителка, а в скеча на двамата водещи Димитър Рачков и Васил Василев – Зуека. В корейския сайт koreaboo.com пише, че водещите правят неподходящи коментари, които могат да се сметнат за расистки и обиждат не само BTS, но и корейската култура, пише plovdiv24.bg.

След представянето на Дара двамата се появиха на сцената облечени като лидера на Северна Корея, носейки перуки с неговата прическа. „Ние сме другарите Ким Чен Зуй и Ким Ит Ър“, с тези думи се представиха. Скечът продължи с коментари, че хората на сцената не са ходили в казармата заради цветните си коси, които наподобяват „изгрева на слънцето“.

След това започнаха да маршируват. Според сайта по този начин се внушава, че севернокорейците са женствени. Освен това по едно време Рачков казва: „Не виждам, защото съм с дръпнати очи“. Макар че това е част от скеча, сайтът уточнява, че подобен коментар може да се възприеме като обида към азиатците. Освен това K-Pop стилът е много популярен в Северна Корея и е част от културата на хората там, а не е причина за саркастични подмятания. Не на последно място е споменат коментарът на Хилда Казасян, която казва, че мислила образа на Дара за момиче.

Сайтът посочва, че това не е първият път, в който шоуто залита към расистки препратки. Като пример е дадено преобразяването на един от участниците в Psy преди няколко години. Сайтът пише, че тогава двамата водещи се пошегували как студиото им е подобно на Северна Корея – не могат да го напускат, и показали снимка на продуцента Магърдич Халваджиян като Ким Чен Ун.

Това не е първият случай в световен мащаб, когато споменаването на бандата BTS кара хората да видят расистки препратки в някое предаване. В началото на 2019 г. в това беше обвинена водещата на гръцкото предаване Eutixeite Катерина Кейнурио. Тогава заедно с гостите си коментира списъка на 100-те най-красиви лица. Тя и останалите в студиото правили коментари като: „Това мъж ли е?“ и „Не мога да повярвам, че има жени, които са гласували това нещо да бъде под номер 5 в класацията“. Кейнурио се извини публично малко след излъчването на предаването в ефир.Коментар на новината чрез Facebook