Капсула на времето беше вградена в централния площад на Пловдив

Площад Централен преди ремонта

© plovdivsquare.com

Площад Централен преди ремонта

Капсула, съдържаща послания към идните поколения, беше вградена днес в Римския форум в Пловдив. Неговата реконструкция е част от ремонта на централния площад в града. В капсулата е включена информация за историята на Пловдив, като не е пропусната годината, през която градът е Европейска столица на културата, предаде БНТ.

Капсулата е изработена от бронзова сплав, която е устойчив във времето материал. Тя е херметизирана, за да бъде предпазено съдържанието й от влага и кислород. Посланията към бъдещите поколения са напечатани на полимерна неразградима хартия.

„Това е хартия, на която е създадена изкуствена основа, и тази хартия има гаранцията поне за 100 или 200 години, че при липсата на кислород и липсата на влага тя няма да наруши своите качества“, отбеляза директорът на Регионален исторически музей – Пловдив, Стефан Шивачев.

Кметът на града Иван Тотев каза, че целта на капсулата е да разкаже за живота на хората през 2019 г. на тези, които я отворят, което може да се случи и след 1000 или 2000 години. „Събрали сме снимки от Пловдив в дискове, които дискове са поставени вътре – основно снимки, основно пейзажи и как изглежда градът през 2019 година“, изтъкна той.

В Пловдив са поставени две подобни капсули – до Централните хали и под паметника на Гюро Михайлов.Коментар на новината чрез Facebook