Как японците се топлят през зимата

В Япония си нямат централно отопление. Изключение прави остров Хокайдо, разположен в най-северната част на страната, но и там централизираното отопление не покрива всички домове.

Разбира се, зимата в Япония не е толкова сурова, колкото в страните в северната част на планетата, но е влажна, неприятна и хората все още мръзнат.

Липсата на централно отопление е продиктувана от различни причини, но основната е, че ресурсите на тази страна са ограничени.

Освен това Япония е сеизмично активна зона, което налага редица ограничения върху строителството и комуникациите. И как тогава японците да избягат от студа?

Най-разпространеният начин, който също е част от културата на тази страна, е котацу (Kotatsu) Това е вид отоплителна маса, състояща се от дървен панел, рамка, нагревателен елемент, прикрепен към него и одеало.

Събирайки се върху такава маса, японците не само се топлят, но и прекарват времето си заедно.

Семействата с малки деца често купуват топлещи килими, така че бебето да може да пълзи и да играе, без риск да се разболее. Те се предлагат в различни размери, както големи, така и малки – за домашни любимци. Работят на принципа на електрическите възглавници.

Някои имат лепкава повърхност, така че да могат по-здраво да се прикрепят към кожата. Кайро се използва не само за поддържане на топлината, но и за лечение. Изглежда като добра алтернатива на масажите и затоплящите мехлеми.

Ако бюджетът позволява, японците се затоплят с климатици. Този метод значително увеличава сметката за ток, така че жителите на земята на изгряващото слънце не често прибягват до него.

Понякога те просто се обличат по-топло – японските магазини разполагат с голям асортимент от топли дрехи за дома.

В България сме свикнали с факта, че преминавайки прага на къщата, можем да се съблечем необезпокоявано и да не мислим колко студено е на улицата. За такъв лукс плащаме значителни суми в отоплителния сезон. Но ето че има и алтернативни варианти и бихме могли да вземем идеи и пример от японците.Коментар на новината чрез Facebook