Как ракът на белия дроб се познава по лицето

Ракът на белия дроб представлява неконтролируем растеж на абнормни клетки в единия или и двата бели дроба.

Докато нормалните белодробни клетки се делят и развиват в нормална тъкан, тези изменени клетки растат по-бързо и никога не оформят здрава белодробна тъкан. Вместо това те образуват тумори, които по-нататък разрушат белия дроб и пречат на нормалната му функция.

Ракът на белия дроб е главна причина за смърт както при мъжете, така и при жените. Повече хора умират от рак на белия дроб, отколкото от рак на дебелото черво, на гърдата и на простатата взети заедно.

Могат да минат много години, преди да се изявят основните симптоми на рака на белия дроб. Често, те се бъркат с признаците на далеч по-безобидни състояния. Симптомите нерядко се появяват, когато заболяването е вече в напреднал стадий и лечението е с ограничени възможности.

Лекарите обаче са открили и още няколко признаци, които могат да алармира за това състояние. Можете да ги видите само като се погледнете в огледалото.

Спускането на клепача, стесняване на зениците и изпотяване от едната страна на лицето може да показват рак на белия дроб.

Според онколозите спускането на клепача на едното око често е симптом на новообразувания. Експертите казват, че това може да се дължи на старост, но ако забележите превишаването на кожната гънка, е по-добре да обсъдите ситуацията с лекар.

Друг симптом е прекомерното стесняване на зеницата. Причината за този симптом се крие в големия брой нерви, преминаващи през горната част на белите дробове: туморите ги притискат и водят до силно стесняване на зеницата.

Ефектът може да се прояви както на едно око, така и на две – в зависимост от местоположението на тумора.

Друг възможен сигнал е намаляване на потенето от едната страна на лицето. Поради увреждане мастните жлези спират да работят.Коментар на новината чрез Facebook